Μέχρι τη φυλάκιση θα φτάνουν, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, οι ποινες, που θα προβλέπονται στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, που καταθέτουν από κοινού υπουργείο Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Στόχος το "ζεστό" χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου.
Περισσότερο αυστηρό γίνεται το πλαίσιο των ποινικών κυρώσεων για τους φοροφυγάδες καθώς με διατάξεις, που φέρνουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, επιχειρείται η καίρια αντιμετώπιση του προβλήματος της μη απόδοσης ΦΠΑ αλλά και της απόκρυψης εισοδημάτων.
Οι εκθέσεις της τρόικας δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” στην ορθή εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής αλλά και στην αποκατάσταση του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης, που δοκιμάζεται από τις δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο στόχος είναι η θεσμοθέτηση για πρώτη φορά διαδικασίας αυτοφώρου για τη μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων.
Το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζει “στοίχημα” την άμεση εφαρμογή των νέων διατάξεων, που προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για μη απόδοση έως 75.000 ευρώ, κάθειρξη έως 10 έτη για μη απόδοση φόρων άνω των 75.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον 4 μηνών για μη έκδοση αποδείξεων καθώς και την εκδίκαση κατά προτεραιότητα υποθέσεων διακεκριμένης φοροδιαφυγής.
Επίσης καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων, όπως η φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για φοροαποφυγή ένω των 15.000 ευρώ, η κάθειρξη έως 10 έτη για φοροαποφυγή άνω των 150.000 ευρώ καθώς και οι ποινές ενός έως 10 ετών για έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων.
Από την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά την είσπραξη 1,6 δισ. ευρώ από το μέτωπο της φοροδιαφυγής.
Επίσης αναμένονται έσοδα 190 εκατ. ευρώ από τα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου, 200 εκατ. ευρώ από το νέο σχέδιο για τη συλλογή φορολογικών οφειλών, 400 εκατ. από την επιτάχυνση συλλογής προστίμων, 300 εκατ. ευρώ από το νέο πλαίσιο φορολογικών δικών, 400 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών ? ασφαλιστικών διαφορών, 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση των παραβόλων των δικαστηρίων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η φοροδιαφυγή αγγίζει το 50% με τους ελέγχους να δείχνουν ότι σε κάθε παραβάτη αντιστοιχούν 60 φορολογικές παραβάσεις, ενώ σε ότι αφορά στους ελέγχους προηγούμενων οικονομικών ετών, η παραβατικότητα ξεπερνά το 70% με 192 παραβάσεις ανά παραβάτη.
Μάλιστα μόνο το 2010 η διαπιστωμένη μη απόδοση ΦΠΑ ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ.