Επίσπευση των δικαστικών διεργασιών ετοιμάζει ή κυβέρνηση με σκοπό να κλείσουν υποθέσεις για μεγάλες οφειλές που χρονίζουν στις δικαστικές αίθουσες. Στόχος να εισρεύσουν όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.
Τα διοικητικά δικαστήρια θα προστεθούν στη “φαρέτρα” του υπουργείου Οικονομικών στο “κυνήγι” της είσπραξης εσόδων από ανείσπρακτους φόρους.
Τα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τα 32 δισ. ευρώ.
Ο μεγαλύτερος όγκος των υποθέσεων συγκεντρώνεται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά και έτσι αναμένεται να ενισχυθούν στις τρεις πόλεις τα φορολογικά τμήματα, ενώ στα δικαστήρια της περιφέρειας που λειτουργούν τρία τμήματα, προβλέπεται η δημιουργία ενός ακόμη, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τέτοιες διαφορές.
Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, εκκρεμούν συνολικά 150.245 υποθέσεις, από τις οποίες, οι 51.032 είναι φορολογικές και οι 16.971 κοινωνικοασφαλιστικές.
Στο Διοικητικό Εφετείο το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων φτάνουν τις 12.554, εκ των οποίων οι 1.387 είναι φορολογικές και οι 1.361 κοινωνικοασφαλιστικές.
Με το νέο νόμο επιχειρείται η επίσπευση των διαδικασιών ώστε υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό αντικείμενο να εκδικάζονται γρήγορα, αφού μέχρι τώρα χρειάζονται 6 έως 7 χρόνια για να κλείσει μια διαφορά στο Εφετείο, ενώ εάν ακολουθούσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τότε ο χρόνος ξεπερνούσε τη δεκαετία.
Μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου, υποθέσεις με αντικείμενο από 20.000 ευρώ έως και 150.000 θα δικάζονται από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, ενώ από 150.00 και πάνω θα δικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Διοικητικό Εφετείο.
Δικαστικές πηγές εκτιμούν πως η διαδικασία θα διαρκεί περίπου 1,5 χρόνο από την ημέρα της κατάθεσης προσφυγής. Γι’ αυτό το λόγο αναμένεται και η ενίσχυση του δεύτερου βαθμού με δικαστές, ώστε να “τρέξουν” οι δικογραφίες με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο.