Eρμηνευτική εγκύκλιος με σαφείς οδηγίες εστάλη στους επιθεωρητές εργασίας για τις προϋποθέσεις σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων, την ώρα που καταγράφεται κύμα αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση.
Eρμηνευτική εγκύκλιο με σαφείς οδηγίες προς τους επιθεωρητές εργασίας για τις προϋποθέσεις σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων απέστειλε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης.
Η σχετική εγκύκλιος εκδίδεται σε μια στιγμή που διαπιστώνεται πανελλαδικό κύμα κινήσεων από επιχειρήσεις για μείωση μισθών κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις, μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων. Ειδικά σε περιοχές που φαίνεται ότι πλήττονται περισσότερο από την κρίση όπως είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες , η Ηλεία, η Μύκονος, η Πάρος και η Νάξος.
Μπροστά στο ενδεχόμενο μαζικών αιτημάτων από επιχειρήσεις, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι με την ειδική σύμβαση που υπογράφεται με το σωματείο ή την κλαδική ομοσπονδία μπορούν να ρυθμιστούν ο αριθμός των θέσεων εργασίας ή των απολύσεων, οι προϋποθέσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητας, καθώς και η διάρκεια εφαρμογής της σύμβασης.
Η μείωση των μισθών με τις νέες συλλογικές συμβάσεις μπορεί και να ξεπεράσει το 20%. Αν μάλιστα η αμοιβή είναι υψηλή, πάνω από την κλαδική σύμβαση, τότε η περικοπή που γίνεται με τη γραπτή συναίνεση του μισθωτού μπορεί να ξεπεράσει και το 40%.
Ανάχωμα αποτελεί μόνο η αμοιβή που προβλέπει για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Προηγουμένως όμως πρέπει να υποβληθεί κοινή αιτιολογική έκθεση των δύο πλευρών προς το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, που θα εξηγεί τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή της ειδικής σύμβασης.
Το συμβούλιο θα είναι υποχρεωμένο να γνωμοδοτήσει μέσα σε 20 μέρες, αλλά μόνο για τη σκοπιμότητα κατάρτισής της σύμβασης.
Πάντως, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων δηλώνουν ότι παρά την ψήφιση του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα τον καταργήσουν στην πράξη.