Όργιο φοροδιαφυγής έδειξαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ κατά τις ημέρες των εορτών. Στις τουριστικές περιοχές αλλά και στα κέντρα διασκέδασης, που ελέχθησαν, η φοροδιαφυγή ξεπέρασε το 50%.
Δεν φαίνεται να… ιδρώνει το αυτί των φοροφυγάδων, παρά τις σκληρές διατάξεις για τη φοροδιαφυγή που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο.
Τα στοιχεία από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ τις ημέρες των γιορτών, όπου ο τζίρος είναι ιδιαίτερα αυξημένος, κατέδειξαν ότι αποδείξεις ή τιμολόγια εξέδιδαν λιγότεροι από τους μισούς ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν.
Μάλιστα, σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης, κλαμπ, αλλά και τουριστικά θέρετρα οι υπεύθυνοι όχι μόνο έκοψαν ελάχιστες αποδείξεις για να δικαιολογήσουν τη λειτουργία τους, αλλά όταν πελάτες ζήτηαν αποδείξεις δεν δίστασαν ακόμη και να τους απειλήσουν!
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας τους Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννης Καπελέρης, στα 18 κέντρα διασκέδασης που ελέγχθηκαν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, τα 10 βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν.
Όργιο φοροδιαφυγής που ξεπερνά το 50% με μη έκδοση αποδείξεων εντόπισε το ΣΔΟΕ και σε ελέγχους που έκανε σε τουριστικά θέρετρα, όπως στην Αράχοβα, όπου μία στις δύο ταβέρνες δεν έδινε αποδείξεις στους πελάτες.
Μετά από όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε το MEGA, θα αυστηροποιήσει τις ποινές για την φοροδιαφυγή, επιβάλλοντας ακόμη και το αυτόφωρο, για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων. Για τους φοροφυγάδες προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 1 έως 10 χρόνια ανάλογα με το ποσό της οφειλής.
Την ίδια ώρα, από την πλευρά τους, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι επιχειρηματίες, οι οποίοι οφείλουν μεγάλα ποσά από παρακρατούμενο ΦΠΑ στο δημόσιο, δηλώνουν ότι καθυστερούν να τον αποδώσουν, τα χρησιμοποιούν ως κεφάλαια κίνησης.
Για “επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό πόλεμο” της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρος Καράογλου και ρωτά: “Τι έγιναν οι “επιτυχίες” των ράμπο του ΣΔΟΕ το 2010 κατά επωνύμων, γιατρών, καλλιτεχνών κλπ; Ποιος είναι ο αριθμός των υποθέσεων που ερευνήθηκαν και ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων και τα έσοδα εξ αυτών;”
Ενστάσεις δικαστών
Ενστάσεις εκφράζουν οι δικαστές για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το νομοθετικό πλαίσιο είναι ήδη αυστηρό υποστηρίζουν οι δικαστικοί και εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω αυστηροποίησή του.
Θεωρούν δύσκολο να αποδειχθεί πότε τελέσθηκε το αδίκημα, όταν κάποιος συλλαμβάνεται με την αυτόφωρη διαδικασία. Εάν ο φόρος δεν αποδόθηκε πριν από τρεις ημέρες δεν μπορεί να σύρεις κάποιον στα δικαστήρια για ένα αδίκημα που έγινε τρεις ημέρες πριν, διότι δεν υφίσταται το αυτόφωρο.
Οι δικαστές προτείνουν κάποιες λύσεις, όπως διοικητικά μέτρα, αφαίρεση αδείας για μια εβδομάδα, την πρώτη φορά που θα τελεσθεί το αδίκημα, για ένα μήνα τη δεύτερη και ολοκληρωτική αφαίρεση την τρίτη φορά που θα τελεσθεί το ίδιο αδίκημα.