Φρένο από Παπακωνσταντίνου στα νέα σενάρια για αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του στο Reuters, εξέφρασε ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα πετύχει τους στόχους της.
Φρένο στα νέα σενάρια για αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας έσπευσε να βάλει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με συνέντευξή του στο Reuters, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα πετύχει τους στόχους της και θα πάρει την επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα τον Μάρτιο.
Όπως είπε στο Reuters o υπουργός Οικονομικών, “η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της”, αφού κάτι τέτοιο -πρόσθεσε- “δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, τους Έλληνες πολίτες ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη”.
Το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από την επιμονή στον στόχο για έξοδο στις αγορές όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες εντός του 2011, θεωρεί παράλληλα ότι η επιμήκυνση έχει “κλειδώσει”, με την κυβέρνηση να παίρνει θέση μάχης εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες και να αναζητά πολιτικές συμμαχίες στην Ευρώπη.
Οι αγορές, ωστόσο, εξακολουθούν να κρατούν επιφυλακτική ή ακόμα και εχθρική στάση. Στον απόηχο της κινεζικής στήριξης στα ισπανικά ομόλογα, αναλυτές θεωρούν ούτως ή άλλως δεδομένο “κούρεμα” στα ελληνικά ομόλογα.
Ενδεικτική της στάσης των αγροών είναι η δήλωση του επικεφαλής του μεγαλύτερου διαχειριστή κρατικών ομολόγων, του μάνατζερ της PIMCO Άλαν Μπόσομγουρθ, ο οποίος εκτίμησε ότι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους και ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία του θα αποσυρθεί από αυτές τις αγορές.
“Εν όψει αυξανόμενου ρίσκου για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία δεν ρίχνουμε πλέον χρήμα στις τρεις χώρες και έχουμε αποσυρθεί κατά μεγάλο μέρος από αυτές. Δεν επενδύουμε ούτε σε χώρες που κινδυνεύουν να μολυνθούν μολονότι είναι φερέγγυες, όπως η Ισπανίδα και η Ιταλία” σημείωσε χαρακτηριστικά στη “Süddeutsche Zeitung”.
Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί αναγκαία συνθήκη για την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων, την εφαρμογή κατά γράμμα του Προγράμματος Στήριξης.
Το 2010 κατάφερε να κλείσει στο παρά ένα την τρύπα στα έσοδα, αφού τον Δεκέμβριο εισπράχθηκαν 5,75 δισ. ευρώ και συνολικά στο έτος 51,1 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για 55,1 δισ. ευρώ και αναθεωρημένου στόχου 51,4 δισ. ευρώ.
Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε την Τρίτη επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ μέσω του νέου Αναπτυξιακού.