Για "ατυχή διατύπωση" κάνει πλέον λόγο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Π. Ρήγας, μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η εξαγγελία του στη Βουλή για τον ΦΠΑ και συμψηφισμό οφειλών μεταξύ Δημοσίου και φορολογουμένων. Ενστάσεις δικαστών για τη ρύθμιση περί αυτοφώρου.
Φωτιές άναψε η εξαγγελία που έκανε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας, για συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, είτε αυτές αφορούν τον ΦΠΑ είτε άλλες οφειλές, με ρύθμιση που θα είναι έτοιμη τον επόμενο μήνα.
“Τον Φεβρουάριο -δήλωσε σχετικά ο κ. Ρήγας- θα γίνει ο διακανονισμός εκείνος που ζητάει η αγορά. Να υπάρξει συμψηφισμός όταν το Δημόσιο, είτε από ΦΠΑ είτε από άλλους λόγους, οφείλει σε κάποιον επιχειρηματία, έστω και στοιχειωδώς. Τον τελευταίο χρόνο, αυτό έχει μπει μετ’ επιτάσεως σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν με το υπουργείο Οικονομικών και μας διαβεβαίωσαν ότι θα βρουν τρόπο αυτό να τελειώνει”.
Από το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο παρέπεμψε ο ίδιος ο κύριος Ρήγας για τη ρύθμιση, εξέφραζαν επιφυλάξεις για την εφαρμογή του μέτρου και εάν κάτι τέτοιο μπορεί να προσκρούσει στην εθνική ή την κοινοτική νομοθεσία περί ΦΠΑ.
Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα, με εγκύκλιο που απέστειλε τη Δευτέρα σε όλες τις εφορίες, ζητεί την εφαρμογή των αυστηρών διατάξεων που προβλέπει ο νόμος για τη μη απόδοση του ΦΠΑ, οι οποίες επισύρουν ποινές κάθειρξης μέχρι 10 έτη, σε περίπτωση που ο φόρος που δεν έχει αποδοθεί ξεπερνά τις 75.000 ευρώ.
Μετά το… αλαλούμ που υπήρξε, ο Παναγιώτης Ρήγας υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμναν και να μιλήσει για ατυχή διατύπωση και για ρυθμίσεις που αγνούσε ότι υπάρχουν.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
“Αυτοί που, επί 6 μήνες, χτυπούσαν με κάθε τρόπο την οικονομική πρόταση Σαμαρά, αντιγράφουν σήμερα, με επώδυνη καθυστέρηση, το ένα μόνο μέρος της: εκείνο του συμψηφισμού ΦΠΑ” σχολίασε ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ Νότης Μυταράκης.
Και πρόσθεσε: “Όμως, αυτό δεν φτάνει. Η ΝΔ έχει ζητήσει τη δημιουργία, για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενός μηχανισμού αυτόματου συμψηφισμού όλων των οφειλών από και προς το Δημόσιο, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να προλάβουμε τα καινούργια λουκέτα”.
Το ΚΚΕ ζητεί κατάργηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας πως “αυτό που πρέπει να απασχολήσει το λαό, στο πλαίσιο της γενικότερης πάλης του, είναι να καταργήσει το ΦΠΑ και τους άλλους έμμεσους φόρους στα τρόφιμα, σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης, στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και στα καύσιμα”.
Ο Συνασπισμός κάνει λόγο για “επικοινωνιακό πυροτέχνημα” της κυβέρνησης, που θέλει -όπως σημειώνει ο εκπρόσωπός του Π. Σκουρλέτης- “να μας κάνει να ξεχάσουμε την πραγματικότητα της αύξησης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, της βαθιάς ύφεσης στην αγορά, τη στρεβλή και ταξική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης που αφήνει στο απυρόβλητο τους οικονομικά ισχυρούς”.
Η Δημοκρατική Συμμαχία τονίζει: “Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όσοι δεν αποδίδουν το ΦΠΑ πρέπει να έχουν συνέπειες. Το κράτος όμως που δεν αποδίδει το ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, ποιο αυτόφωρο θα το αντιμετωπίσει;”.
Απόψεις δικαστών για το αυτόφωρο
Την ίδια ώρα, δικαστές και εισαγγελείς θεωρούν ότι η εφαρμογή του αυτοφώρου για αδικήματα φοροδιαφυγής που δεν έχουν διαπραχθεί στα όρια του αυτοφώρου, προσκρούει σε συνταγματικές επιταγές.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε χαρακτηριστικά στο Mega: “Εάν θεωρηθεί ότι είναι διαρκείας έγκλημα, τότε θα δικαιολογείται η αυτόφωρος διαδικασία. Είναι όμως διαρκή τα διαρκή τα εγκλήματα της φοροδιαφυγής, της μη καταβολής του ΦΠΑ; Έχω πολλές αμφιβολίες και γι’ αυτόλέω ότι τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας εάν ψηφιστεί η διάταξη”.
Η πλειοψηφία των δικαστών πιστεύει ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι ήδη πολύ αυστηρό και δεν χρειάζεται περαιτέρω ποινικοποίηση. Αντίθετα, οι τακτικοί έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα και η άμεση επιβολή διοικητικών κυρώσεων όταν διαπιστώνεται φορολογική παράβαση μπορούν να λειτουργήσουν περισσότερο αποτρεπτικά.
Δικαστικοί κύκλοι έλεγαν ότι η παραπομπή στο αυτόφωρο όσων φοροδιαφεύγουν προβλέπεται και σήμερα από το νομικό μας οπλοστάσιο, αλλά αυτοί που πιάνονται συνήθως στα πλαίσια του αυτοφώρου είναι τα… μικρά ψάρια. Η μεγάλη φοροδιαφυγή, που γίνεται μέσω της απόκρυψης του εισοδήματος ή μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων θέλει, έρευνα για να διασταυρωθεί και να διαπιστωθεί και συνήθως επειδή αφορά ποσά πάνω από 75.000 ή 150.000 ευρώ, παραπέμπεται στον ανακριτή για τα περαιτέρω.
Παράλληλα, όμως, εκείνος που φοροδιαφεύγει προσφεύγει και στη διοικητική δικαιοσύνη, διαφωνώντας με το ποσό που του καταλόγισε η εφορία. Και μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση του στα διοικητικά δικαστήρια, το ποινικό μέρος παραμένει σε εκκρεμότητα.