Εντείνεται η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα η πίεση στην ελληνική οικονομία να γίνεται κι αυτή ακόμα πιο έντονη. Με "τοκογλυφικό" επιτόκιο δανείστηκε η Πορτογαλία. Στις αγορές και η Κομισιόν για τη στήριξη της Ιρλανδίας.
Εντείνεται η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα η πίεση στην ελληνική οικονομία να γίνεται κι αυτή ακόμα πιο έντονη, ενισχύοντας τον προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο.
Η Αθήνα παραδέχεται ότι για την έξοδο από το τούνελ της δημοσιονομικής κρίσης δεν αρκεί πλέον η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών της, αλλά πρέπει να υπάρξει αποσυμπίεση συνολικά στην Ευρωζώνη.
Η ψαλίδα επιτοκίων στα ελληνικά 10ετή ομόλογα άνοιξε την Τετάρτη έως τις 992,80 μονάδες βάσης, τα ασφάλιστρα κινδύνου στα 5ετή ομόλογα παρέμειναν πάνω από τις 1.020 μονάδες, ενώ και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατέγραψε νέες απώλειες 1,67%.
Με “τοκογλυφικό” επιτόκιο η Πορτογαλία
Ενδεικτικό του κλίματος στις αγορές είναι ότι η Πορτογαλία, που βγήκε την Τετάρτη πρώτη για δανεισμό το 2011, υποχρεώθηκε σε βαρύ επιτόκιο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών που υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη θα δοκιμαστεί την άνοιξη, όταν Ισπανία και Ιταλία θα αναζητήσουν περίπου 400 δισ. ευρώ.
Έτσι, μια εβδομάδα προτού η Ελλάδα προχωρήσει σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων, η Πορτογαλία δανείστηκε 500 εκατ. ευρώ, αλλά με μέση απόδοση 3,69%, όταν στην αντίστοιχη έκδοση του Σεπτεμβρίου η μέση απόδοση ήταν στα επίπεδα του 2%.
Πρώτο ομόλογο για Ιρλανδία
Στις αγορές βγήκε την Τετάρτη και η Κομισιόν, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τη διάσωση των προβληματικών κρατών-μελών. Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας, εξέδωσε το πρώτο πενταετές ομόλογο ύψους 5 δισ. ευρώ για τη συγχρηματοδότηση του πακέτου βοήθειας προς την Ιρλανδία.
Το ομόλογο προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών από Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία, αλλά με επιτόκιο που κυμάνθηκε, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, γύρω στο 2,5%, όταν για τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα είναι στο 1,77% και για τα γαλλικά στο 2,08%.
Η Κομισιόν, πάντως, εξέφρασε την ικανοποίησή της διά της εκπροσώπου της Αμέλια Τόρες, που δήλωσε: “Μέσα σε μια ώρα (σ.σ. η προσφορά) υπερκαλύφθηκε 3 φορές, πράγμα που δείχνει την επιτυχία της έκδοσης αλλά και την αναγνώριση από τις αγορές της αξιοπιστίας της ΕΕ, αφού πρόκειται για δάνειο της ΕΕ, και μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι κι οι μελλοντικές εκδόσεις δεν θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες”.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έσπευσε να δηλώσει ότι η Ευρώπη έχει τα εργαλεία ή μπορεί και να υιοθετήσει άλλα εργαλεία για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά “δύσκολη, πολύ μεγάλων προκλήσεων, ενίοτε θα είναι και οδυνηρή από οικονομικής απόψεως”.
“Γκρίζες” προβλέψεις
Την Ευρωζώνη σκιάζουν απαισιόδοξες προβλέψεις και τοποθετήσεις, όπως του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Κένεθ Ρογκόφ, που εκτιμά ότι τα πακέτα στήριξης δεν θα αποτρέψουν χρεοκοπίες και αναδιαρθρώσεις χρέους.
“Έχουμε την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και ο κόσμος ανησυχεί για την Ισπανία. Τα προβλήματα χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης είναι πολύ σοβαρά. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα δούμε μερικές χώρες να καταλήγουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους” σημειώνει ο Ρογκόφ.
Την ίδια ώρα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς διατυπώνει ενστάσεις για την ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξαφάνισης του ευρώ χωρίς κατάλληλες πολιτικές και ισορροπημένους θεσμούς, όπως ένα ταμείο αλληλεγγύης για τη διαρκή σταθερότητα.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική “Liberation”, ο Στίγκλιτς χαρακτηρίζει “προσωρινό καταπραϋντικό” το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης και επισημαίνει: “Η ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς, η οποία επέτρεψε να δημιουργηθούν οι χρηματοπιστωτικές φούσκες, δένει τα χέρια των πολιτικών… Ο δρόμος της λιτότητας που επέλεξε η Ευρώπη υπό την πίεση των αγορών θα καθυστερήσει την έξοδο από την κρίση και θα εξασθενίσει τους πιο ευάλωτους κρίκους της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ”.