Μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους έστειλε ο Γ. Παπανδρέου από το Παρίσι. Ανέπτυξε επιχειρήματα υπέρ του ευρωομολόγου, έριξε "καρφιά" για τη συνταγή του μνημονίου.
Ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους και ότι θα αποπληρώσει στο ακέραιο τα χρέη της στους κατόχους ελληνικών ομολόγων, έστειλε την Πέμπτη από το Παρίσι ο Γιώργος Παπανδρέου, την ώρα που παραμένουν στο προσκήνιο σενάρια και αναλύσεις για χρεοκοπία της χώρας μας, και ενώ τα spreads δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου άγγιξαν σχεδόν για μία ακόμη μέρα τις 1.000 μονάδες.
“Έχουμε κάνει ό,τι έπρεπε να κάνουμε για να ξεπληρώσουμε τους οφειλέτες μας και τα χρέη μας σε όσους έχουν επενδύσει στην Ελλάδα. Γι’ αυτό τον λόγο μπήκαμε στον μηχανισμό, ώστε να είμαστε αξιόπιστοι όχι μόνο απέναντι στους πολίτες μας αλλά και σε αυτούς που μας βοήθησαν” είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Νωρίτερα, στην ομιλία του σε συνέδριο για το μέλλον του καπιταλισμού, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν τεθεί άλλοι όροι για την χρονική παράταση.
“Καρφιά” για τη συνταγή του μνημονίου
Παράλληλα, όμως, άφησε αιχμές για το μείγμα πολτικής που ακολουθείται με τα προγράμματα βοήθειας και ζήτησε αυτά να είναι περισσότερο προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ανεπτυγμένων οικονομιών και όχι αντιγραφή των αντίστοιχων που εφαρμόζει το ΔΝΤ σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Τόνισε, μάλιστα, ότι εάν δεν δοθεί έμφαση σε αναπτυξιακές πολιτικές, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
“Τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης -σημείωσε χαρακτηριστικά- πρέπει να βελτιωθούν κι άλλο, ώστε ο μηχανισμός να είναι πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του χρέους και των ατελειών της αγοράς. Τα δάνεια πρέπει να χορηγούνται με επιτόκια και με διάκρεια αποπληρωμής που να ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά των χωρών που δεν μπορούν να έχουν ρυθμούς ανάπτυξης αντίστοιχους των αναδυόμενων οικονομιών με τις οποίες ευθυγραμμίζονται οι όροι του ΔΝΤ”.
Επιχειρήματα υπέρ ευρωομολόγου
Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε τη λήψη μέτρων για την καλύτερη εποπτεία των αγορών και τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης, ενώ επανέφερε την πρότασή του για το ευρωομόλογο, το οποίο -όπως τόνισε- θα βοηθήσει σε πολιτικές ανάπτυξης, αλλά και θα απομακρύνει τις πιέσεις από τις αγορές ομολόγων προς τις οικονομίες και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
“Τα ευρωομόλογα -ανέφερε σχετικά- θα βοηθήσουν στη μείωση των πιέσεων στις αγορές ομολόγων αλλά και στον τραπεζικό τομέα κι έτσι θα διευκολυνθούν οι προσπάθειες προσαρμογής των χωρών που στόχο έχουν τη δημοσιονομική εξυγίανση. Με αυτό τον τρόπο τα ευρωομόλογα θα συμβάλουν στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ευημερία της Ευρωζώνης στο σύνολό της”.
Παράλληλα, επισήμανε πως τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν υποκατάστατο για την απαραίτητη προσαρμογή που κάνουν οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα και διαρθρωτικές αδυναμίες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τόνισε, όμως, πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν “ως συμπληρωματικό αποτελεσματικό μέσο που θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη.
Η δημιουργία του ευρωομολόγου ή του θέματος της επιμήκυνσης δεν αλλάζει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει, έχοντας ως στόχο να βγει από το μνημόνιο το 2013. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Εγκώμια Φιγιόν για Ελλάδα
Υπέρ ενός σταθερού και διαρκή μηχανισμού σταθερότητας και ενός νέου ταμείου, που από το 2013 θα παραλάβουν τη σκυτάλη από τον μηχανισμό στήριξης, τάχθηκε ο Φρανσουά Φιγιόν κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας στην ημερίδα στο Παρίσι.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κρίση δεν είναι κρίση του ευρώ, αλλά της Ευρώπης συνολικά, ενώ επαίνεσε το κουράγιο με το οποίο αντιμετωπίζει την κρίση ο Γιώργος Παπανδρέου και τον θαρραλέο τρόπο με τον οποίο εφαρμόζει τα μέτρα στην Ελλάδα.
“Γνωρίζω -σημείωσε ο κ. Φιγιόν- ότι επικρίθηκε η Ευρώπη για τον τρόπο που αντέδρασε όσον αφορά την κρίση. Θα ήθελα να πω όμως ότι αυτοί που την επέκριναν δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους το μέγεθος των αποφάσεων που ελήφθησαν σε λιγότερο από έναν χρόνο. Αντιμέτωπη η ΕΕ με την κρίση του χρέους της Ελλάδος, υιοθέτησε ένα τεράστιο πρόγραμμα στήριξης 110 δισ. ευρώ καθορίζοντας ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει με αποφασιστικό τρόπο. Και σας το λέω ξανά, χαιρετίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, με πολύ γενναίο τρόπο”.
Αμέσως μετά την ημερίδα, οι κ. Φιγιόν και Παπανδρέου γευμάτισαν στο πρωθυπουργικό μέγαρο, όπου συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να διερευνηθούν οι προθέσεις για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Το Παρίσι ήταν ο πρώτος σταθμός της μεγάλης περιοδείας που ξεκίνησε ο κ. Παπανδρέου σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για να προωθήσει την ιδέα του για το ευρωομόλογο. Εντός της ημέρας θα μεταβεί στο Ερζερούμ της Τουρκίας, όπου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.