Να συνεργαστεί με την ΕΕ για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης κάλεσε την Τουρκία ο Γ. Παπανδρέου, λίγο πριν βρεθεί στο Ερζερούμ όπου θα συναντήσει τον Ερντογάν. Ανάλογο μήνυμα και από Κ. Παπούλια.
Μία ημέρα πριν επισκεφθεί το Ερζερούμ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε μήνυμα στη γειτονική χώρα να συνεργαστεί με την Ευρώπη για να υλοποιηθεί η συμφωνία, που προβλέπει ότι πρέπει να δέχεται πίσω η Τουρκία τα καραβάνια των μεταναστών που περνούν παράνομα στη χώρα μας.
Μετά τη συνάντησή του την Πέμπτη στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι ενημέρωσε τον κ. Φιγιόν για τις προσπάθειές που καταβάλλει η Ελλάδα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης “και με τις γειτονικές χώρες, όπως με την Τουρκία, καθώς και για την ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας”.
Ανάλογο μήνυμα όχι μόνο προς την Αγκυρα, αλλά και προς την Ευρωπαική Ένωση, έστειλε από τον Έβρο ο Κάρολος Παπούλιας, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανίων, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί να εισέρχεται στην Ελλάδα το 80% των παράνομων μεταναστών όλης της ΕΕ.
“Από εδώ, τον Έβρο, κάθε μέρα, προστίθεται στη χώρα ένα χωριό 200 – 300 παράνομων μεταναστών. Οφείλουμε με αποφασιστικότητα να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, ευρωπαϊκό, διμερές να το αντιμετωπίσουμε. Καλώ την Τουρκία να συνεργασθεί εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει άμεσα και απτά το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής” δήλωσε ο κ. Παπούλιας.
Τα μηνύματα πρωθυπουργού και Προέδρου έρχονται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή του φράχτη στο Έβρο, που θα εμποδίζει την είσοδο των λαθρομεταναστών στη χώρα, παρά τις αντιδράσεις.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά διάφορες μεθόδους προκειμένου να ανασχέσει τα κύματα των λαθρομεταναστών που περνούν τον Έβρο, ενώ ταυτόχρονα προβληματίζεται και για το θέμα της στέγασης και φύλαξης όσων τελικά συλληφθούν μέσα στην ελληνική επικράτεια.
Προς το παρόν η κυβέρνηση φαίνεται να απορρίπτει ως αντιοικονομική και ανασφαλή τη λύση της ενοικίασης πλοίων ειδικού τύπου και εξετάζει στη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών σε παλιά στρατόπεδα ή την εγκατάσταση τους σε λυόμενες κατασκευές.
Αναφερόμενος την Πέμπτη στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο υπουργός Άμυνας Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για “ευρωπαϊκό πρόβλημα”, επισημαίνοντας: “Η χώρα μας η οποία είναι αυτή τη στιγμή η βασική πύλη εισόδου μη νόμιμων μεταναστών προς την ΕΕ, ενεργεί εκ μέρους της Ένωσης και οι άλλες χώρες της Ευρώπης πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι χειριζόμαστε και στ’ όνομά τους ένα τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα”.
Για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο ρωτήθηκε την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία τοποθετήθηκε ως εξής: “Το συγκεκριμένο μέτρο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέπει κανείς να το δει στο σύνολο της πολιτικής που έχει ανακοινωθεί, η οποία είναι ολοκληρωμένη και αφορά στην αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού ζητήματος, όπως είναι η λαθρομετανάστευση”.
“Είναι ένα κομμάτι που προφυλάσσει ένα πολύ μικρό μέρος, το μέρος που δεν υπάρχει ποταμός. Όσο μεγαλοποιούμε τα πράγματα σε τόσο μεγάλη κρίση, τόσο χάνουμε την ουσία μιας συντονισμένης ενέργειας” σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα.
Την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος ζητεί η ΝΔ η οποία σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης κάνει λόγο για “μπαλώματα”. “Το σήμα της ΕΕ είναι τα ελληνικά σύνορα όπως καθορίζονται και από κυριάρχως από την Ελλάδα. Επομένως ότι θέλει η Ελλάδα να κάνει γι’ αυτό το θέμα, μπορεί να το κάνει. Από πλευρά νομιμότητας δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Από πλευράς αποτελεσματικότητος είναι να το δούμε. Γιατί το ζήτημα είναι να χτυπάς τη λαθρομετανάστευση στη ρίζα της” ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε σε κινδύνους που ελλοχεύουν στα εθνικά θέματα, αλλά και στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία. “Είθε ο αγιασμός των υδάτων του Αιγαίου -τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης- να φτάσει μέχρι το Ερζερούμ και να ευλογήσει ο Θεός μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων στο Αιγαίο μας, στη θάλασσά μας, που καθαγιάσθη από τον αγώνα του Κανάρη, του Μιαούλη και της Μπουμπουλίνας”.