Θύελλα ευρωπαϊκών αντιδράσεων κατά της δεξιάς κυβέρνησης της Ουγγαρίας, με αφορμή τον νόμο που υιοθέτησε για τον έλεγχο των ΜΜΕ, σε μια χρονική στιγμή που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο επίκεντρο θύελλας ευρωπαϊκών αντιδράσεων βρίσκεται η δεξιοεθνικιστική κυβέρνηση στην Ουγγαρία, σε μια χρονική στιγμή που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αιτία είναι η υιοθέτηση νέου νόμου για τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις από τους Ούγγρους δημοσιογράφους και την ανησυχία όχι μόνο των Βρυξελλών, αλλά και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, δίνει το δικαίωμα σε πενταμελή επιτροπή, διορισμένη από την κυβέρνηση να επιβάλει πρόστιμα έως 750.000 ευρώ σε όλα τα ειδησεογραφικά μέσα, εάν κρίνει ότι η κάλυψη των πολιτικών ειδήσεων δεν είναι ισορροπημένη ή ηθική.
Μετά και τις έντονες αντιδράσεις και του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του Βερολίνου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε τις αρχές της Ουγγαρίας “να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και αν είναι δυνατόν να άρουν τις υπάρχουσες αμφιβολίες”. “Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε διαδικασία παραβίασης είπε- αλλά πρόκειται για σημαντικά πολιτικά και νομικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγάλη σχολαστικότητα”.
Ως προεδρεύουσα της ΕΕ, η Ουγγαρία έχει ιδιαίτερες ευθύνες για την εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη στο σύνολό της, είπε ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας τη Βουδαπέστη να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με τις αξίες της Ένωσης για την ελευθερία του Τύπου.
“Τα μέτρα που υιοθετήσαμε , ήδη εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης” δήλωσε από την πλευρά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν και επιτέθηκε στους επικριτές του και κυρίως στη Γαλλία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα ούτε να επικρίνει την κυβέρνηση του, ούτε να της υπαγορεύει τι θα κάνει.
Το κόμμα του πρωθυπουργού Ορμπάν θριάμβευσε στις εκλογές του περασμένου Απριλίου και απέσπασε πλειοψηφία δυο τρίτων στη Βουλή. Ετσι, διεύρυνει την επιρροή της κυβέρνησης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στο Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Άλλαξε ακόμη και το Σύνταγμα έτσι ώστε το Συνταγματικό Δικαστήριο να μην μπορεί να αποφανθεί για θέματα του προϋπολογισμού.