Επί τόπου για 48 ώρες έκλεισαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έξι γνωστά νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Αττική, γιατί δεν έκοβαν αποδείξεις κατά συρροήν και δεν εξέδιδαν εισιτήρια.
Επί τόπου για 48 ώρες έκλεισαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έξι γνωστά νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Αττική, γιατί δεν έκοβαν αποδείξεις κατά συρροήν και δεν εξέδιδαν εισιτήρια.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης έγινε σαφάρι ελέγχων σε 15 μπαρ, κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια στην Αττική και διαπιστώθηκαν συνολικά 516 παραβάσεις, οι οποίες θα αποσταλούν στις αρμόδιες εφορίες για τον καταλογισμό των προστίμων.
Λουκέτο μπήκε στα εξής 6 καταστήματα που βρίσκονται στο Κολωνάκι, το Παγκράτι, την Ιερά Οδό, την Κηφισίας και τη Βαρυμπόμπη:
Candy Bar Down Town
Hive
Εμπατη Νorth
Suite Bar
33 Στροφές
Τρία Γουρουνάκια.
Αναφέρεται ενδεικτικά ότι στο νυχτερινό κέντρο Εμπατη στα βόρεια προάστια οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι 270 πελάτες είχαν μπει χωρίς να κόψουν εισιτήριο και ότι από 70 τραπέζια έλειπαν οι αποδείξεις. Ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου παραδέχεται πως οι παραβάσεις έγιναν, υποστηρίζει όμως ότι τα εισιτήρια δεν κόπηκαν επειδή είχε μαζί του τα σχετικά μπλοκ και καθυστέρησε να πάει στο μαγαζί για λόγους υγείας.
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ ήταν σαφής. “Δεν μπορεί επιχειρήσεις οι οποίες το τελευταίο δίμηνο έχουν δεχτει δύο και τρεις ελέγχους και σε κάθε έλεγχο διαπιστώνεται πληθώρα παραβάσεων να συνεχίσουν να λειτουργούν έτσι. Θα κλείνουν! Και αυτό κάναμε σήμερα” τόνισε ο Γιάννης Καπελέρης.
Σημειώνεται ότι τα λουκέτα μπήκαν σε εφαρμογή του νέου νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και προβλέπει για επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν λουκέτο από 48 ώρες μέχρι ένα μήνα, που μπορεί μάλιστα μπορεί να γίνει και οριστικό σε περίπτωση συστηματικών παραβάσεων.
Ο ίδιος νόμος προβλέπει και πολύ αυστηρά πρόστιμα, από 500 ευρώ μέχρι 4 εκατ. ευρώ, ενώ όσοι φοροδιαφεύγουν κινδυνεύουν και να φυλακιστούν, αφού οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά και οι δικαστικές αρχές υπάρχει περίπτωση να τους επιβάλλουν ποινή φυλάκισης ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.
Κατά το πρώτο δίμηνο εφαρμογής του νόμου, οι αρμόδιες αρχές δεν εξάντλησαν την αυστηρότητά του και επέβαλαν μόνο τα πρόστιμα. Καθώς, όμως, διαπιστώθηκε ότι επιχειρηματίες συνέχισαν να φοροδιαφεύγουν κατ’ επανάληψη, η τακτική άλλαξε.
Ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, μάλιστα, προειδοποίησε ότι η τακτική αυτή θα συνεχιστεί πλέον σε καθημερινή βάση, όχι μόνο σε κέντρα, αλλά και κάθε είδους επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις.