Εντείνεται η πίεση των αγορών στα ομόλογα Ελλάδας και περιφέρειεας εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωζώνης και για τους μηχανισμούς στήριξης των κρατών-μελών. Ευρωπαϊκό υπουργείο για το χρέος προτείνει η Γαλλία.
Εντείνεται η πίεση των αγορών στα ομόλογα Ελλάδας και περιφέρειεας εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωζώνης και για τους μηχανισμούς στήριξης των κρατών-μελών.
Τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών δεκαετών ομολόγων συνεχίζουν ανοδικά, με την ψαλίδα έναντι των γερμανικών να ξεπερνά την Παρασκευή τις 995 μονάδες βάσης, ενώ και τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών άγγιξαν τις 1.040 μονάδες.
Μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, το ελληνικό Δημόσιο κάνει το ντεμπούτο του στις αγορές για εφέτος με την έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, με τα οποία θα ζητήσει να δανειστεί 1,5 δισ. ευρώ. Στοίχημα παραμένει το επιτόκιο και αν θα καταφέρει να διατηρηθεί κάτω από το 5%.
Στο κόκκινο όμως κινούνται τα spreads και της λοιπής ευρωπαϊκής περιφερειας, γεγονός που οδηγησε -σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg- σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπεζας, που αγόρασε ομόλογα της Πορτογαλίας.
Τα spreads εκτοξεύονται, καθώς Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλαδα ετοιμάζονται να βγουν την επόμενη εβδομάδα στις αγορές για δανεισμό. Σε ιστορικά υψηλά κινήθηκαν επίσης τα spreads της Ιρλανδίας, αλλα και του Βελγίου, όπου δεν διαφαίνεται λύση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πάντως, φρόντισε να διαμηνύσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι διατεθειμένη να καλύψει τις ανευθυνότητες των κυβερνήσεων που θα πρέπει να εκπληρώσουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους.
Μιλώντας στη Γερμανία σε εκδήλωση του συγκυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, ο Τρισε τόνισε ότι πρεπει να γίνει ένα μεγάλο βήμα στην οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη και να μειωθούν περαιτέρω τα υπερβολικά ελλείμματα. “Η ευθύνη για τη νομισματική πολιτική δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κυβερνητική ανευθυνότητα” δήλωσε.
Υπέρ και κατά Ελλάδας
Σε τηλεοπτική της συνέντευξη, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ απέρριψε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς και οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους μέσα στο 2011.
Παράλληλα, η Λαγκάρντ τόνισε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Γιώργο Παπανδρέου ότι το μνημόνιο θα τηρηθεί κατά γράμμα, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προκαλούσε εκ νέου με τις θέσεις του για την Ελλάδα. Προκειμένου να απολογηθεί σε εσωκομματική εκδήλωση, ο Γκουίντο Βεστερβέλε υποστήριξε ότι τα κράτη που θέλουν βοήθεια από τη Γερμανία θα πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματά τους και να προχωρήσουν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ενώ θέλησε να περάσει και λάθος μηνύματα για το συνταξιοδοτικό, παραβλέποντας ότι τα όρια ηλικίας έχουν ήδη αυξηθεί.
“Μπορείτε να περιμένετε από μας να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορεί να θέλετε να διατηρήσετε το όριο συνταξιοδότησης στα 59, όταν οι άνθρωποι εδώ πληρώνουν υψηλούς φόρους και δουλεύουν μέχρι τα 67” είπε ο Βεστερβέλε.
Υπέρ και κατά ευρωομολόγου
Οι συνθήκες κανουν όλο και πιο έντονη τη συζήτηση για αναγκαιότητα έκδοσης ευρωομολόγου, που επανέφερε στο Παρίσι και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας, χώρας που ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ, τάχθηκε υπέρ της πρότασης. Προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παραπάνω εκτιμώντας ότι τελικά θα εκδοθούν ευρωομόλογα.
“Έχουμε ανάγκη από όλες τις νέες πηγές χρηματοδότησης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος στη ζώνη του ευρώ, συνεπώς στο τέλος θα έχουμε αυτά τα νέα οικονομικά εργαλεία, όπως τα ευρωομόλογα και το νέο ευρωπαϊκό ταμείο” δήλωσε ο Γκιεργκι Ματολτσι.
Από τη Βουδαπέστη, όπου παρέστη στην τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ουγγαρία, ο πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε ο Μπαρόζο, “για πρώτη φορά θα υπάρξει εξαμηνιαίος έλεγχος που θα συμβάλει στον εκ των προτέρων συντονισμό των εθνικών προϋπολογισμών, πριν τους καταθέσουν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών στα κοινοβούλιά τους”.
Στην πρόταση, πάντως, για ευρωομολογο αντιδρούν τόσο η Γαλλία, όσο και η Γερμανία. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι μια τέτοια λύση δεν είναι στα σχέδια.
Ευρωπαϊκό υπουργείο για το χρέος προτείνει η Γαλλία
Το Παρίσι, πάντως, ενώ επισήμως αντιτίθεται στην έκδοση ευρωομολόγου, συντασσόμενη με τη Γερμανία, φαίνεται ότι κάνει βήματα προετοιμασίας στην αντίθετη κατεύθυνση.
Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν Γάλλοι βουλευτές στον Νικολά Σαρκοζί, περιλαμβάνεται σχέδιο για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού υπουργείου για τη διαχείριση του χρέους, όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Η έκθεση υποδηλώνει ότι η στροφή σ’ ένα πανευρωπαϊκό υπουργείο θα πρέπει να ξεκινήσει από τη Γαλλία και τη Γερμανία και στη συνέχεια να διευρυνθεί με περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης που ακολουθούν τη σφιχτή δημοσιονομική συνταγή του Συμφώνου Σταθερότητας.
“Προτείνουμε να μελετηθεί η πιθανότητα για τη δημιουργία μιας οντότητας μεσοπρόθεσμα, που θα τεθεί επικεφαλής της απο κοινού διαχείριση του χρεους των χωρων της Ευρωζώνης”, αναφερεται στην εκθεση που πρόκειται να προωθησει ο Νιοκολα Σαρκοζί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι.