Το θέμα της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο και των παράνομων μεταναστών έθεσε ο Γ. Παπανδρέου στον Τ. Ερντογάν, στο Ερζερούμ. Για σημάδια καλής θέλησης από την Άγκυρα κάνουν λόγο πληροφορίες από την ελληνική πλευρά.
Το θέμα της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο και των παράνομων μεταναστών έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τις επαφές που είχαν την Παρασκευή στο Ερζερούμ της Τουρκίας και πληροφορίες από την ελληνική πλευρά κάνουν λόγο για σημάδια καλής θέλησης από την Άγκυρα.
Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του πως η κατασκευή του φράχτη δεν έχει κανένα σκοπό να προκαλέσει πρόβλημα στην Τουρκία. Και ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε λίγο αργότερα δημοσίως για το θέμα: “Είναι λάθος να το θεωρήσουμε ως τείχος. Το θέμα αφορά στο χτίσιμο ενός φράχτη, πράγμα για το οποίο είχαμε ήδη συζητήσεις και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον”.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο “αγκάθι” της λαθρομετανάστευσης και κατά την ομιλία του στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων. “Αυτή την ώρα που μιλάμε, κάτω από τη μύτη μας, σύγχρονοι δουλέμποροι εκμεταλλεύονται τα όνειρα φτωχών, κατατρεγμένων ανθρώπων. Είναι ίσως το στυγνότερο έγκλημα, που φέρνει μαζί του μύρια κακά” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Και πρόσθεσε: “Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας και είναι κοινή μας υποχρέωση να το καταπολεμήσουμε. Χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ μας και μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ. Και αυτό επιβεβαιώσαμε σήμερα, στην κουβέντα μας με τον πρωθυπουργό σας, τον κ. Ερντογάν”.
Μήνυμα Παπουτσή μέσω Al Jazzera
Στην Αθήνα, ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής επέλεξε να στείλει μήνυμα σε όλους όσοι ξεκινούν να έρθουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και ακολούθως Ελλάδας ότι η ανοχή που υπήρχε στην παράνομη μετανάστευση παίρνει τέλος. Γι’ αυτό και έκανε τη σχετική δήλωση στο αραβικό δίκτυο Al Jazzera.
Από το περιστύλιο της Βουλής, ο κ. Παπουτσής τόνισε: “Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Έχουμε ξεπεράσει τα όρια παρά το γεγονός ότι είμαστε μια κοινωνία δημοκρατική, ανεκτική, η πιο ανεκτική κοινωνία στις ευρωπαϊκές χώρες”.
Παράλληλα, από το βήμα της Βουλής, ο Χρήστος Παπουτσής εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον των Ελλήνων που εκμεταλλεύονται τους παράνομους μετανάστες. “Ορισμένοι Έλληνες ‘πατριώτες’ -είπε- έχουν δει ότι είναι καλή επένδυση να νοικιάζουν μαζικά σπίτια σε ματανάστες και να χρεώνουν με το κεφάλι. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε όποιον εντοπίσουμε να κάνει αυτή τη δουλειά. όχι στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο”.
Η θωράκιση των διόδων στον Έβρο θα ενισχυθεί και με σύγχρονα τεχνικά μέσα, ενώ όπως αναφέρουν ανώτατες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με ειδικά τεστ ερωτήσεων θα διακριβώνεται αν ψεύδονται ή όχι οι μετανάστες για τις χώρες προέλευσης.
Την ίδια ώρα, με ειδική τροπολογία η κυβέρνηση προχωρά στην αποδέσμευση πρώην στρατοπέδων για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι υποδοχής μεταναστών με προτεραιότητα στην περιοχή του Έβρου.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Η απόφαση για δημιουργία φράχτη στον Έβρο, πάντως, προκαλεί την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, αφού με μοναδική εξαίρεση τον ΛΑΟΣ, όλα τα άλλα κόμματα διαφωνούν.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για “ημίμετρο” και για μεμονωμένη δράση για επικοινωνιακούς λόγους.
“Αμερικάνικα πρότυπα ο φράχτης στον Έβρο” τόνισε στη Βουλή ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ.
“Ο φράχτης είναι ντροπή και αίσχος. Αυτή η πολιτική ζεσταίνει το αυγό του φιδιού” σχολίασε ο Βασίλης Μουλόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
“Πολλά από αυτά που ακούμε τώρα τα κλέγαμε πριν από 3 χρόνια και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ακραίους” ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης.
Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την Άγκυρα να συνεργαστεί στην επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών, σημειώνοντας πως “δεν μπορεί να ζητά άρση της βίζας για την είσοδο των Τούρκων πολιτών στη ζώνη Σένγκεν και να αρνείται την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα, το οποίο έχει υπογράψει”.
Με σκεπτικισμό, ωστόσο, αντιμετωπίζουν το μέτρο επιστήμονες που μελετούν την παράνομη μετανάστευση, καθώς όπως εκτιμούν τα κυκλώματα διακίνησης θα τους επαναφέρουν στην Ελλάδα μέσω άλλων διόδων, αφού πληρώνονται μόνο όταν ο μετανάστης φτάσει σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Εκτιμούν, επίσης, πως αν δυσκολέψει το πέρασμα του Έβρου θα ενταθεί το κύμα εισόδου στην Ελλάδα από τα νησιά του Αιγαίου.