Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή το πρωί με τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή το πρωί με τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Αναγνώρισαν, ωστόσο, ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές δυσχεραίνει την προσπάθειά τους να βρουν ευκολότερα και φτηνότερο χρήμα στη διατραπεζική αγορά, έτσι ώστε να αναθερμανθεί ταχύτερα η ελληνική αγορά, με περισσότερες χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. “Κλειδί” χαρακτηρίζεται σε κάθε περίπτωση το νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ.
Τραπεζικοί κύκλοι έλεγαν ότι “κάθε μήνας που περνάει βρισκόμαστε πιο κοντά στην ανάκαμψη της οικονομίας” και πρόσθεταν: “Υπάρχει, πλέον, περιβάλλον που μπορεί να προσελκύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις”.
Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι με τα περίπου 5,5 δισ. ευρώ που θα πέσουν στην αγορά εντός του πρώτου τριμήνου, αλλά και με τις διευκολύνσεις στους ιδιώτες επενδυτές μέσω του νέου φορολογικού και της άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων κατά την ίδρυση και αδειοδότηση επιχειρήσεων, η ανάκαμψη θα έρθει τους τελευταίους μήνες του έτους.
Εντός του μήνα θα ξεκινήσουν τα πρώτα προγράμματα από το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 400 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και άλλο 1 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.
Επιπλέον, στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν και διαδικασίες για το δάνειο των 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα ενισχύσει τη ρευστότητα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Τέλος, στις 15 Μαρτίου αναμένονται και οι πρώτες προκηρύξεις του νέου επενδυτικού, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.
Με τις χορηγήσεις νέων δανείων να γίνονται επί του παρόντος με το… σταγονόμετρο, η αγορά πιέζει το υπουργείο Οικονομικών σε λύσεις που θα διευκολύνουν τάχιστα τη ρευστότητά τους, επιμένοντας στη λογική του συνολικού συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, χωρίς να εξαιρούνται οι ασφαλιστικές εκκρεμότητες.
Αντ’ αυτού, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι καταλήγει στη λύση της απόδοσης του ΦΠΑ σε δόσεις με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει ελάχιστη προκαταβολή 30% και 3 ή 4 δόσεις για το υπόλοιπο, ενώ παράλληλα αναζητείται “αυτόματη” διαδικασία συμψηφισμού ΦΠΑ χωρίς να απαιτείται όπως σήμερα η προηγούμενη βεβαίωση του δικαιώματος επιστροφής.