Βερολίνο και Παρίσι φέρονται να πιέζουν ασφυκτικά την Πορτογαλία να ενταχθεί άμεσα στον μηχανισμό στήριξης, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του "Spiegel". Στόχος είναι να διασωθεί η Ισπανία η οποία αν καταρρεύσει θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη σταθερότητα του ευρώ, υποστηρίζει το περιοδικό.
Βερολίνο και Παρίσι φέρονται να πιέζουν ασφυκτικά την Πορτογαλία να ενταχθεί άμεσα στον μηχανισμό στήριξης, μόλις ένα μήνα μετά την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό αυτό. Στόχος είναι να διασωθεί η Ισπανία η οποία αν καταρρεύσει θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη σταθερότητα του ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του “Spiegel”.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός βεβαίως έσπευσε να διαψεύσει. “Όλο το ’10 άκουσα τις πληροφορίες αυτές πολλές φορές- δήλωσε ο Ζοζέ Σόκρατες- δηλώνω ότι η Πορτογαλία πέτυχε τον στόχο της για το ’10, όσον αφορά στον προϋπολογισμό, δηλαδή το έλλειμμα 9,3% του ΑΕΠ το ’09, έγινε 7,3% του ΑΕΠ το 2010. Αυτό είναι και το ισχυρότερο σήμα, που μπορούμε να στείλουμε στις διεθνείς αγορές”.
Ωστόσο, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας έκλεισε στο τέλος της εβδομάδας στο 7,1%, και οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του Ζοζέ Σόκρατες αρνείται το αναπόφευκτο.
Ήδη η αντιπολίτευση προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι εάν προσφύγει στον μηχανισμό, θα πρέπει να ετοιμάζεται παράλληλα και για εκλογές.
Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε προ ημερών ότι, εκτός από τα Ιρλανδικά και τα Ελληνικά, δεν θα δέχεται στο εξής και Πορτογαλικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση.
Επενδυτές και αναλυτές πιστεύουν ότι η Πορτογαλία μπορεί να συμπαρασύρει το Βέλγιο, για παράδειγμα, μια χώρα χωρίς κυβέρνηση επί 210 ημέρες, φυσικά την Ισπανία, ακόμα και την Ιταλία.
Στο 4,29% έφθασαν τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα, στο 5,51% της Ισπανίας, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Θαπατέρο ότι η ανεργία έχει αρχίσει να μειώνεται και η ανάπτυξη βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Οι αγορές ωστόσο ανησυχούν κυρίως για τον τραπεζικό τομέα και ειδικά για τις περιφερειακές τράπεζες με τα πολύ μεγάλα χρέη. Αναλυτές και επενδυτές ποντάρουν ότι η ευρωζώνη θα εξακολουθήσει να δέχεται ισχυρές πιέσεις και τους επόμενους μήνες που θα οι περισσότερες χώρες θα βγουν να δανειστούν δεκάδες δισεκατομμύρια προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους.
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ. ήδη, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να λειτουργεί ως αντιστάθμισμα της κυβερνητικής ανευθυνότητας αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, την ώρα που στο τραπέζι βρίσκεται μεταξύ άλλων πάλι, με έκθεση δυο βετεράνων βουλευτών του γαλλικού κυβερνώντος κόμματος, και η έκδοση ευρωμολόγων.
Ο Σαρκοζί δεν έχει υιοθετήσει ακόμα την πρόταση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει εκ νέου την συζήτηση ενόψει και του επόμενου Eurogroup στις 17 Ιανουαρίου.