Το πρώτο κρίσιμο τεστ δανεισμού για τη νέα χρονιά έρχεται την Τρίτη, με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το ελληνικό δημόσιο αναζητεί από τις αγορές 1,5 δισ. ευρώ. Στοίχημα, για το οικονομικό επιτελείο, παραμένει το επιτόκιο.
Την Τρίτη έρχεται το πρώτο κρίσμο τεστ δανεισμού για την Ελλάδα, με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το ελληνικό δημόσιο αναζητεί από τις αγορές 1,5 δισ. ευρώ.
Στοίχημα παραμένει το επιτόκιο, καθώς μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να ξεπεράσει το 5% όταν στην προηγούμενη δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 4,82%.
Δεν αποκλείει, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο πρακτορείο “Dow Jones Newswires”, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει στις αγορές για έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων ακόμη και μέσα στο 2011.
“Ας μην αποκλείσουμε -επισήμανε ο κ. Παπανδρέου- το να εκδώσουμε πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα φέτος. Θέλουμε να επιστρέψουμε στις αγορές όσο το δυνατόν συντομότερα. Προφανώς, αν οι αγορές είναι πολύ ευμετάβλητες και αποστρέφονται τον κίνδυνο του ελληνικού χρέους, αυτό θα γίνει δυσκολότερο”.
Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο δεν ανησυχεί για το χρόνο συζήτησης της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου από το Eurogroup, ανεξάρτητα εάν αυτό γίνει στις 17 Ιανουαρίου ή μεταφερθεί για το Φεβρουάριο, καθώς εκτιμά ότι μένουν μόνο οι λεπτομέρειες για το εάν η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής θα αφορά στα νέα δάνεια ή στο σύνολο του ποσού.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παζάρι με τους Οίκους αξιολόγησης προκειμένου να αποτραπούν νέες υποβαθμίσεις, που θα πυροδοτούσαν νέα αναταραχή στις αγορές.
H κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες που τρέχουν μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας, από την αξιολόγηση της οποίας θα κριθεί και η εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου.
Μέχρι την άφιξη των ελεγκτών στα τέλη Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και να έχει παρουσιαστεί το σχέδιο εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών.
Η τρόικα έχει ζητήσει ακόμη την ευθυγράμμιση του σχεδίου εξυγίανσης του ΟΣΕ με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, ενώ περιμένει και το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την πλήρη εξειδίκευση των διαρθρωτικών μέτρων της τριετίας 2012-2014.
Από την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων θα κριθεί και το εάν θα αποφευχθεί μία πολιτική κρίση, επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Real News”. “Εάν δεν αποδειχθούμε αποτελεσματικοί και επιδέξιοι στην εξοικονόμηση πόρων, τότε θα απαιτηθούν πιο επιθετικές και άδικες πολιτικές. Εάν δεν τα καταφέρουμε, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της πολιτικής κρίσης” σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.