Σε "σπίθα" που θα ανάψει την πυριτιδαποθήκη της Τυνησίας μπορεί να εξελιχθούν οι αιματηρές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων κατά της ακρίβειας, της ανεργίας, αλλά και εναντίον του ίδιου του καθεστώτος του προέδρου Μπεν Αλί.
Η κυβέρνηση της Τυνησίας, αποφάσισε να κλείσει επ’ αόριστον τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία της χώρας μέχρι η κατάσταση στη χώρα να τεθεί υπό έλεγχο καθώς οι διαδηλώσεις τείνουν να πάρουν διαστάσεις λαϊκής εξέγερσης κάθώς οι πολίτες στρέφονται και κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπεν Αλί.
Επισήμως, η κυβέρνηση κάνει λόγο για 14 νεκρούς, όμως, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων στους 50.
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση σε τουλάχιστον τρεις πόλεις, έξω από την Τύνιδα. Η κυβέρνηση αποδίδει τις ταραχές σε μειοψηφία εξτρεμιστών.
Σε επικριτικούς τόνους, η Ουάσιγκτον εξέφρασε την ανησυχία της για τον τρόπο αντιμετώπισης των διαμαρτυριών στη χώρα.
Την ίδια ώρα, αναλυτές προειδοποιούν για βαθύτερα, πολιτικά αίτια στην κρίση και αναφέρουν: “Ο πλούτος βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας του προέδρου, των κουνιάδων, τα πεθερικά. Υπάρχει πολύ διαφθορά και αυτοί οι απελπισμένοι νέοι στερούνται ελευθερίας, πνίγονται. Τους στερούμε την ελευθερία και τώρα τους στερούμε την εργασία και τους αφήνουμε πεινασμένους”.
Προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της γειτονικής Αλγερίας, σε μία προσπάθεια να μετριάσει τη λαϊκή οργή, που ξεχύλισε μετά και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως η ζάχαρη και το λάδι.
Μετά από έκτακτη υπουργική σύσκεψη, στο Αλγέρι, ανακοινώθηκε το “πάγωμα” όλων των φόρων και δασμών εισαγωγής σε αρκετά τρόφιμα και προϊόντα, μέχρι τον Αύγουστο. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν το μέτρο αυτό αρκεί για την εκτόνωση των βίαιων ταραχών, με μέχρι στιγμής απολογισμό 5 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και τουλάχιστον 1.000 συλληφθέντες, οι οποίοι αναμένεται να προσαχθούν σε δίκη.