Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες να συναισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι τους στην Αθήνα και οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων να περιφρουρήσουν τα συμφέροντα των εταιρειών, ζήτησε ο Δημήτρης Ρέππας.
Nα αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να συναισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι τους στην Αθήνα κάλεσε με δήλωσή του το βράδυ της Δευτέρας ο Δημήτρης Ρέππας τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, που αποφάσισαν νέες κινητοποιήσεις.
Παράλληλα, όμως, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση και προς τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων να αναλάβουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που επιβάλλει η θέση τους για την περιφρούρηση των συμφερόντων των εταιρειών.
“Οφείλουμε -είπε ο υπουργός Μεταφορών- να διασφαλίσουμε εμείς ως κυβέρνηση, και οι διοικήσεις, τα συμφέροντα αυτών των εταιρειών. Την ώρα που κάνουμε έναν τεράστιο αγώνα να κλείσουμε τα ελλείμματα δεν μπορεί να γίνει παραδεκτή οποιαδήποτε πρωτοβουλία οδηγεί τελικώς στη συντήρηση και διαιώνιση αυτού του προβλήματος”.
Ο κ. Ρέππας ξεκίνησε τη δήλωσή του ζητώντας συγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρούνται και απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, τόνισε πως “το κλαδικό συμφέρον πολύ σημαντικό, αλλά όχι τόσο ώστε να επικαλύπτει το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου”.
“Από την πλευρά μας, έχουμε πει ότι δεν θα δείξουμε το δάκτυλό μας στους εργαζόμενους και το αποδεικνύουμε. Αλλά και οι εργαζόμενοι να μην χρησιμοποιούν τη γροθιά τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία” ανέφερε και κάλεσε τα συνδικάτα να δώσουν χώρο στη συνεργασία και να επιδείξουν στάση ευθύνης.
Αναφερόμενος στο σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, ο κ. Ρέππας μίλησε για μεταρρυθμιστική τομή που θα οδηγήσει σε σύγχρονες ποιοτικές συγκοινωνίες και σε απαλλαγή από τα τεράστια ελλείμματα, τα οποία καλείται και καλύπτει εκ των υστέρων το σύνολο των φορολογούμενων πολιτών.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το σχέδιο προχωρεί στη βάση δύο βασικών αρχών, της διασφάλισης του δημοσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών και στην περιφρούρηση του δικαιώματος στην εργασία όλων των υπαλλήλων.
Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των μετατάξεων για το πλεονάζον προσωπικό, σημείωσε ότι βάσει των δεσμεύσεων που απορρέουν από το μνημόνιο αυτές θεωρούνται νέες προσλήψεις, άρα -όπως είπε- αυτές που θα γίνουν θα στερήσουν ίσες σε αριθμό θέσεις εργασίας από πολίτες που βρίσκονται σήμερα εκτός Δημοσίου ή ΔΕΚΟ και αυτό -τόνισε- πρέπει οι εργαζόμενοι να το εκτιμήσουν.
“Αν συμφωνούμε ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες πρέπει να γίνουν καλύτερες, τότε είμαστε στην ίδια πλευρά. Όποιες διαφορετικές απόψεις μπορεί να αξιοποιηθούν και ενσωματωθούν σε αυτό το μεταρρυθμιστικό σχέδιο μετά χαράς να τις ακούσουμε. Αλλά, μεγαλόστομίες περί μεσαίωνα και περί θυσιών που δεν ανταποκρίνονται στις περιστάσεις, δεν μπορεί να αποτελέσουν σημείο επαφής και συνεννόησης” κατέληξε ο υπουργός.