Για το ταξίδι του στην Τουρκία ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός. Στο επίκεντρο της συνάντησης και οι εξελίξεις στην οικονομία. "Bοήθεια για τους αδύναμους" ζήτησε και πάλι ο Κ. Παπούλιας.
Για το ταξίδι του στην Τουρκία και τις συναντήσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε την Τρίτη το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός. Στο επίκεντρο της συνάντησης, όμως, βρέθηκαν και οι εξελίξεις στην οικονομία.
“Πώς πήγε το Ερζερούμ;” ρώτησε ο Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος τον Γιώργο Παπανδρέου στο προεδρικό μέγαρο. Απαντώντας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι “βρισκόμαστε σε μία προσπάθεια μεγαλύτερης προσέγγισης, με τις γνωστές δυσκολίες και προκλήσεις, με τα χρόνια ζητήματα που υπάρχουν, αλλά με κοινή βούληση”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικρότησε τον πρωθυπουργό για την ομιλία του στους Τούρκους πρέσβεις. “Ήσασταν σαφής στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιήσατε… Καθαρές κουβέντες” είπε ο κ. Παπούλιας. “Νομίζω ότι ήταν το καλύτερο, για να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας και να μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν” αποκρίθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Συνεχίζοντας τον διάλογο μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός έθιξε το θέμα της “μάχης” που δίνεται για την οικονομία της Ευρώπης και ο κ. Παπούλιας ζήτησε να μάθει “πώς πάει η πρωτοβουλία για το ευρωομόλογο” και εάν έχει απήχηση.
“Η πρωτοβουλία για τα ευρωομόλογα προχωρά, γιατί έχει ανοίξει η συζήτηση για μια πιο ουσιαστική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, κάτι που θα συμβάλει πολύ και στη σταθερότητα και θα βοηθήσει και την Ελλάδα. Γιατί εμάς, θα μας βοηθήσει να κάνουμε και τις αλλαγές για ένα κράτος δικαίου” είπε ο κ. Παπανδρέου.
Και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι αυτό ζητάει και ο ελληνικός λαός. Ένα κράτος ευνομίας και δικαιοσύνης, όπου όλοι θα συνεισφέρουν με τις δυνατότητές τους, με ισότιμο τρόπο, καθώς και μια πραγματικά αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα”.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Πρόεδρος, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει “και μια βοήθεια για τους αδύναμους”. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε, συμπληρώνοντας πως αυτό αποτελεί και μέλημα της κυβέρνησης.
“Αυτή είναι η βασική μας προσπάθεια, να ενισχύσουμε το κράτος πρόνοιας, το οποίο ήταν και αυτό ανοργάνωτο, χαώδες και πελατειακό. Είναι όχι μόνο υποχρέωσή μας, αλλά και μέσα στους βασικούς μας στόχους, μαζί με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας” τόνισε.
Στο μεταξύ, στον απόηχο της επίσκεψης Παπανδρέου και της δημόσιας αντίδρασης του Έλληνα πρωθυπουργού για την υπέρπτηση στο Αγαθονήσι την προηγούμενη ημέρα, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Ζαμάν” ζητά σε άρθρο της να διεξαχθεί έρευνα για να αποκαλυφθούν οι αξιωματικοί που προκάλεσαν το γεγονός και το συνδέει με το ρόλο του στρατιωτικού κατεστημένου.
Η Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε ερώτηση, με την οποία ζητά περισσότερα στοιχεία από τον πρωθυπουργό. Η γ.γ. του ΚΚΕ ρωτά μεταξύ άλλων “ποια είναι τα αποτελέσματα των συνομιλιών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο;” και εάν “μπορούν να αφεθούν κυριαρχικά δικαιώματα στην κρίση του δικαστηρίου της Χάγης;”.