Στο τεστ δανεισμού της Πορτογαλίας, την Τετάρτη, στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον, με τη Λισαβόνα να εξακολουθεί να διαψεύδει ότι θα ζητήσει προσφυγή στον μηχανισμό διάσωσης και την ίδια ώρα τις αγορές σχεδόν να το προεξοφλούν.
Στο τεστ δανεισμού της Πορτογαλίας, την Τετάρτη, στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον, με τη Λισαβόνα να εξακολουθεί να διαψεύδει ότι θα ζητήσει προσφυγή στον μηχανισμό διάσωσης και την ίδια ώρα τις αγορές σχεδόν να το προεξοφλούν.
“Δεν θα ζητήσουμε έξωθεν βοήθεια, γιατί απλά δεν τη χρειαζόμαστε”, διατράνωσε για πολλοστή φορά την Τρίτη ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη ξεπεράσει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος το 2010.
Παράλληλα, ο Ζοζέ Σόκρατες επιτέθηκε σε όσους προλειαίνουν το δρόμο για προσφυγή της χώρας του στην ευρωομπρέλα, λέγοντας: “Αυτή η φημολογία βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και επιδεινώνει τις συνθήκες στις αγορές. Είναι απλώς φήμες που βοηθούν τους κερδοσκόπους οι οποίοι δρουν κατά της Πορτογαλίας και κατά του ευρώ”.
Οξύς εμφανίστηκε και ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Ντος Σάντος, ο οποίος επέκρινε την ΕΕ λέγοντας πως δεν δείχνει να κάνει τη δουλειά της στη διατήρηση της σταθερότητας του ευρώ.
Σχεδόν ταυτόχρονα, η Άγκελα Μέρκελ διέψευδε τις πληροφορίες ότι το Βερολίνει πιέζει την Πορτογαλία να υπαχθεί άμεσα στον μηχανισμό ευρωστήριξης, παινεύοντας τις προσπάθειες της Λισαβόνας να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά της. Είναι ριζικά τα μέτρα που δρομολογήθηκαν, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, πρόσθεσε όμως πως μένει να δούμε αν θα αποδώσουν.
“Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός -είπε η Μέρκελ- με έχει κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει ότι αν π.χ. η Κομισιόν, η ΕΚΤ ή το ΔΝΤ θεωρήσουν ότι οι στόχοι που έθεσε η Πορτογαλία δεν βαίνουν προς εκπλήρωση, τότε η Πορτογαλία είναι έτοιμη να απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα και αν χρειαστεί να κάνει περαιτέρω βήματα, ώστε να ολοκληρώσει εν ηρεμία αυτή τη διαδικασία”.
Πάντως, η υπόσχεση της Ιαπωνίας να συνδράμει -μετά το Πεκίνο- στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης με την αγορά των ομολόγων που εκδίδει η ΕΕ για την Ιρλανδία, συνέβαλε προσωρινά στην εκτόνωση της πίεσης προς την Πορτογαλία, με το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογά της να κινείται γύρω στο 7%, την Τρίτη, παραμονή της εξόδου της χώρας στις αγορές για 1,25 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η Ισπανία σε μια προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα και για την ίδια, στηρίζει αναφανδόν την Πορτογαλία και διαβεβαιώνει ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, χαρακτηρίζοντας ως κρίσιμο πρόβλημα αυτό της ανεργίας.
Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της χώρας Θαπατέρο. “Προσπαθούμε -είπε- να βάλουμε τα θεμέλια για μια νέα ανάπτυξη στην Ισπανία, να δημιουργήσουμε ξανά θέσεις εργασίας, να εγγυηθούμε τη βιωσιμότητα του κράτους πρόνοιάς μας”.
Η Ισπανία ετοιμάζεται να βγει την Πέμπτη στις αγορές, εκδίδοντας πενταετή ομόλογα ύψους 2 έως 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στη σκιά αναλύσεων και άρθρων που επιμένουν να βλέπουν αναδιαρθρώσεις χρέους, αλλά και αποσταθεροποίηση στην Ευρωζώνη, αίσθηση προκάλεσε άρθρο του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Οτμαρ Ίσινγκ, ο οποίος εκτίμησε ότι η ατολμία των Ευρωπαίων ηγετών θέτει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη.