Κάτω από το 5% συγκρατήθηκε τελικά το επιτόκιο που επιβάρυνε τη νέα έκδοση εντόκων γραμματίων. Υπερκαλύφθηκε το ποσό που ζητούσε το ελληνικό Δημόσιο, ζωηρό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από ξένους επενδυτές.
Κάτω από το 5% συγκρατήθηκε τελικά το επιτόκιο που επιβάρυνε τη νέα έκδοση εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, δίνοντας ανάσα στο οικονομικό επιτελείο από το πρώτο τεστ δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου για το 2011.
Έναντι στόχου 1,5 δισ ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,950 δισ. ευρώ, με τις προσφορές να φτάνουν στα 5,1% και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,9% (έναντι 4,82% στην έκδοση του Νοεμβρίου). Εξαιρετικά ενθαρρυντικό κρίνεται το γεγονός ότι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών έφτασε το 37%.
Η… ανακουφιστική αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με τη συνέχιση αγορών ομολόγων της περιφέρειας από την ΕΚΤ αλλά και την προαναγγελία αγοράς από την Ιαπωνία του 20% των τίτλων που θα εκδοθούν από το μηχανισμό στήριξης για την Ιρλανδία, έριξαν το spread στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα ακόμη και κάτω από τις 900 μονάδες.
Με δηλώσεις στο πρακτορείο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το άνοιγμα της ψαλίδας των επιτοκίων οφείλεται στη γενικότερη κρίση που ταλανίζει την Ευρωζώνη, προαναγγέλλοντας μάλιστα εξελίξεις εντός διμήνου που θα λύσουν μονίμως το πρόβλημα.
“Αυτό που θα δούμε τους επόμενους δύο μήνες είναι μεγάλες αποφάσεις που θα τακτοποιήσουν μια και καλή το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά και όλους τους μηχανισμούς που πρέπει να τεθούν στο τραπέζι για να πείσουν τις αγορές ότι η Ευρώπη θα υπερασπίσει τον εαυτό της, το νόμισμά της, τις χώρες της” σημείωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Την θέση ότι η ιδέα του ευρωομολόγου κερδίζει έδαφος διατύπωσε την Τρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οποίος επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατευθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι.
Αναφερόμενος στη δημοπρασία της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι “κρίνεται επιτυχημένη, μιας και διεξήχθη σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον διεθνώς, σε μια άσχημη συγκυρία”.
Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως “το κόστος της σημερινής έκδοσης εντόκων γραμματίων είναι ιδιαίτερα υψηλό για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και καθιστά ακόμη πιο επώδυνες τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών”.
Το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως οι θυσίες στις οποίες υποβάλλουν οι κυβερνώντες το λαό “δεν αντιμετωπίζουν την κρίση, αντίθετα την βαθαίνουν, μεγαλώνοντας παράλληλα τα αδιέξοδα διαχείρισης του κρατικού χρέους με τα δυσβάσταχτα τοκογλυφικά επιτόκια”.
“Ο οποιοσδήποτε δανεισμός κάτω από το επιτόκιο δανεισμού του μνημονίου αποτελεί επιτυχία” σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλλιώτης και πρόσθεσε: “Το έστω και οριακό επιτόκιο που επετεύχθη δημιουργεί κάποιες προσδοκίες. Αν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ήταν πιο δημιουργική, πιο αναπτυξιακή και πιο αποτελεσματική, θα είχε επιτευχθεί ακόμη καλύτερο επιτόκιο”.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη λύση του ευρωομολόγου, λέγοντας: “Ο πρωθυπουργός σήμερα, έστω και καθυστερημένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου. Το σίγουρο είναι ότι θα έπρεπε να το είχε διεκδικήσει στον κατάλληλο χρόνο για την αποφυγή της προσφυγής στο ΔΝΤ”.