Σταθεροποιητικά την Πέμπτη τα spreads για όλες τις χώρες ευρωπαϊκού νότου. Η Γερμανία συναινεί, αν και υπό όρους, στη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης. "Επείγουσα ανάγκη για ποιοτική και ποσοτική" αναβάθμισή του λέει ο Τρισέ.
Διατηρήθηκε την Πέμπτη το θετικό κλίμα στις αγορές, μετά την εκπεφρασμένη βούληση της Κομισιόν για συνολική λύση της κρίσης χρέους, με τη συναίνεση -αν και υπό όρους- της Γερμανίας ώστε να μην επεκταθεί σε μεγάλες οικονομίες όπως αυτή της Ισπανίας.
Από το πρωί, τα spreads κινήθηκαν σταθεροποιητικά για όλες τις χώρες ευρωπαϊκού νότου, ενώ μεγάλη αποκλιμάκωση καταγράφηκε στα ασφλάλιστρα κινδύνου.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, Ισπανία και Ιταλία κατάφεραν να αντλήσουν το μέγιστο ζητούμενο ποσό από τις πολυαναμενόμενες σημερινές δημοπρασίες κρατικών ομολόγων, αν και με μεγαλύτερο κόστος.
Οι εκδόσεις υπερκαλύφθηκαν. Η Ισπανία δανειστηκε 3 δισ. σε πενταετή ομόλογα με επιτόκιο 4,54% (έναντι 3,58% τον περασμένο Νοέμβριο) και η Ιταλία άντλησε συνολικά 6 δισ., σε πενταετη με επιτόκιο 3,67% (εναντι 3,24% της προηγούμενης δημοπρασίας) και σε δεκαπενταετή με 5,06% (έναντι 4,81%).
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη ποιοτικής και ποσοτικής ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. “Ζητούμε από τις αρχές γενικά, τις δημόσιες αρχές, τις ευρωπαϊκές αρχές και τις κυβερνήσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων κι αυτό είναι το μήνυμά μας εδώ και μήνες. Θα έλεγα με βεβαιότητα ότι υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος” τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Οι “Financial Times” αναφέρουν ότι το Βερολίνο συμφωνεί στην ενίσχυση και διεύρυνση του ευρωμηχανισμού στήριξης, πλην όμως υπό όρους. Η βασικότερη από αυτές -αναφέρει το δημοσίευμα- αφορά στην πρόταση για αγορά ομολόγων, στη δευτερογενή αγορά, από το υφιστάμενο ταμείο. Η Γερμανία φέρεται να θέτει ως προϋπόθεση την επιβολή αυστηρών όρων στη χώρα που εκδίδει τα ομόλογα, αλλά και να υπάρξει σχετική αλλαγή στο καταστατικό του ταμείου.
Το Βερολίνο συζήτησε ήδη το θέμα με το Παρίσι, τη Ρώμη και τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομιμαστικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, όπως αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη δυσαρέσκεια της Γερμανίας για τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν ότι, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα. “Πρόωρες δηλώσεις δεν βοηθούν” ανέφερε χαρακτηριστικά.