Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τις αποζημιώσεις των συγγενών των σφαγιασθέντων του Διστόμου, ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, την Τετάρτη.
Η χώρα θα ασκήσει το δικαίωμα της να ζητήσει να εκπροσωπηθεί το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τις αποζημιώσεις των συγγενών των σφαγιασθέντων του Διστόμου, ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, την Τετάρτη.
Έτσι η Ελλάδα θα δώσει το “παρών” στη Χάγη, παρά τις πιέσεις που είχαν εκδηλωθεί να μην έρθει σε σύγκρουση σε μια τέτοια φάση με την Γερμανία.
Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα τα σημαντικά ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός, και τα συνολικά συμφέροντα της χώρας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
“Όλες οι ενέργειες μας -τόνισε ο κ. Παπανδρέου- έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Με τις οφειλόμενες πράξεις και ενέργειές μας, επιτελούμε χρέος αυτονόητο, να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα”.
Η απόφαση, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους εκπροσώπους των φορέων οι οποίοι για περισσότερα από 10 χρόνια ζητούν να εκτελεστούν οι αποφάσεις των ελληνικών αλλά και των ιταλικών δικαστηρίων τα οποία από το 1997 έκριναν ότι η Γερμανία οφείλει να καταβάλει 60 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των 218 θυμάτων του μαρτυρικού Διστόμου.
Η υπόθεση εκκρεμεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν ελληνικά δικαστήρια διέταξαν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, αλλά με παρέμβαση της τότε κυβέρνησης Σημίτη η απόφαση δεν έγινε εκτελεστή.
Οι συγγενείς των θυμάτων προσέφυγαν τότε στο ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας, όπου εκ νέου πέτυχαν την κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στη γείτονα χώρα, απόφαση την οποία επίσης μπλόκαρε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί στη Χάγη.
“Πλήρη ικανοποίηση” από την απόφαση του πρωθυπουργού δήλωσε ο Θανάσης Πανουργιάς, πρώην πρόεδρος συνδέσμου μαρτυρικών πόλεων, ο οποίος τόνισε: “Ήταν μια πάρα πολύ σωστή ενέργεια αυτή που έκανε ο πρωθυπουργός. Γιατί μην ξεχνάτε είναι περίπου 12 χρόνια αγώνες”.
“Επιτέλους Έλληνας πρωθυπουργός με σθένος και θάρρος αποφάσισε να παρέμβει υπέρ του δικαίου των Διστομιτών” σχολίασε η δικηγόρος Κέλλυ Σταμούλη θυμίζοντας ότι 15 χρόνια πριν κίνησε, σε παγκόσμια πρώτη, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο Γιάννης Σταμούλης.