Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις συνδικαλιστών στο κάλεσμα Ρέππα για διάλογο επί του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες, το οποίο χαρακτηρίζουν πάντως "αντεργατικό". Χάος την Πέμπτη στους δρόμους της πρωτεύουσας. Πυρά από την αντιπολίτευση.
Προς δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών, που έχει θέσει επί ποδός πολέμου τους εργαζόμενους, οι οποίοι πραγματοποίησαν τελικά την Πέμπτη την 24ωρη απεργία τους παρότι κρίθηκε παράνομη από τη δικαιοσύνη.
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ο Δημήτρης Ρέππας κάλεσε με ανακοίνωσή του “και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους συγκοινωνιακούς φορείς, πέρα από την κατάθεση των απόψεών τους, να προσέλθουν σε διάλογο με το υπουργείο και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών”.
“Σκοπός μας -σημειώνει ο υπουργός- είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη γι’ αυτό θέλουμε καλύτερες συγκοινωνίες. Στηρίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιακών φορέων και περιφρουρούμε το δικαίωμα στην εργασία του συνόλου των εργαζομένων. Ο σκοπός είναι κοινός, κοινή είναι και η ευθύνη”.
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε από το press room τους εργαζόμενους να προσέλθουν στον διάλογο, ενώ όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων εφόσον συνεχίσουν τις απεργίες και κριθούν παράνομες, απάντησε πως “αυτό είναι ένα τρομερά ακραίο μέτρο και δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε”.
“Υπάρχει πολύς χρόνος -πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής- ενδιάμεσος χρόνος, έτσι ώστε και τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι να τα υπερασπισθούν και να βελτιωθεί το παρόν σχέδιο νόμου, εάν πιστεύουν ότι έχει ελλείψεις ή πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη αποσταλεί επιστολές από τις διοικήσεις των οργανισμών προς τα σωματεία για να ξεκινήσει ο διάλογος.
Οι συνδικαλιστές θα αποφασίσουν στη συνεδρίαση του συντονιστικού τους την Παρασκευή για την πορεία των κινητοποιήσεών τους, ήδη όμως ορισμένοι άνοιξαν παράθυρο για τον διάλογο με το υπουργείο.
Ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων σε ΟΑΣΑ-ΕΘΕΛ Νίκος Κουλουμπαρίτσης εμφανίστηκε κατ’ αρχήν θετικός, προσθέτοντας πάντως πως από την πρώτη ανάγνωση που έκαναν στο σχέδιο της κυβέρνησης προκύπτει ότι είναι ένα “αντεργατικό νομοσχέδιο”.
“Εμείς έχουμε πει ότι δεν θα αφήσουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Το ζητάμε από την πρώτη στιγμή. Θα προσέλθουμε, και από κει και πέρα θα δούμε το τι ζητάει (σ.σ. η κυβέρνηση) και το τι είναι. Και πάλι είμαστε εδώ και για να το εκτιμήσουμε” δήλωσε ο Νίκος Κουλουμπαρίτσης.
“Τον διάλογο τον επιζητούμε τόσο καιρό, η κυβέρνηση δεν έκανε και το υπουργείο συγκεκριμένα” δήλωσε από την πλευρά του ο Κωστας Νικολακοπουλος, προεδρος εργαζομενων ΗΛΠΑΠ.
Μετά την πρόσκληση του υπουργείου, το προεδρείο των εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισε την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, ως ένδειξη καλής θέλησης.
Χάος στους δρόμους
Έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα επικράτησε από το πρωί της Πέμπτης σε όλους τους δρόμους της πρωτεύουσας, λόγω της απεργίας στα μέσα μεταφοράς, πλην ΟΣΕ και Προαστιακού.
Οι απεργοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από το αμαξοστάσιο στου Ρέντη και κατέληξε στη Βουλή, όπου κάποιοι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν γιαούρτια. Μια ομάδα διαδηλωτών πορεύθηκε στη συνέχεια προς τη ΓΣΕΕ.
Στο μετρό οι εργαζόμενοι είχαν φροντίσει να πάνε από τα ξημερώματα έξω από τον σταθμό του Συντάγματος για να περιφρουρήσουν την απεργία τους, ενώ με δηλώσεις τους κατήγγειλαν τη διοίκηση για απειλές.
Πολιτική αντιπαράθεση
Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωση του υπεύθυνου του τομέα Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην έναρξη ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με τους εργαζόμενους και τονίζει πως “κάθε προσπάθεια εξυγίανσης του συγκεκριμένου τομέα θα πρέπει να μην κονιορτοποιεί τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση”.
“Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, στόχος της δεν είναι να βελτιώσει τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά να απαλλάξει εντελώς το κράτος από μια υποχρέωση που ποτέ δεν υλοποίησε επαρκώς, την εξασφάλιση με κρατική χρηματοδότηση δημόσιων, σύγχρονων συγκοινωνιών” τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Το σχέδιο νόμου προκάλεσε κόντρα στη Βουλή μεταξύ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του υφυπουργού Υποδομών Σπύρου Βούγια.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για “κοινωνικά ανοσιουργήματα” και απευθυνόμενος στα μέλη της κυβερνώσας παράταξης τόνισε: “Επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας κάνετε; Σας καλώ αυτή τη στιγμή να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο. Και εν πάση περιπτώσει, σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποσύρετε πάραυτα αυτές τις αυξήσεις”.
“Για ‘μένα θα μπορούσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη να κινούνται δωρεάν. Τότε θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, περισσότερους επιβάτες, μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και βελτίωση της περιβαλλοντολογικής προστασίας και της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Ποιος θα πλήρωνε όμως κ. Λαφαζάνη το έλλειμμα των 300 εκατ. τα οποία εισπράττουμε σήμερα με το μέσο εισιτήριο στις πόλεις;” απάντησε ο κ. Βούγιας.
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου σχολίασε: “Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αρμόζουν αστικές συγκοινωνίες που απαιτούν ανασχεδιασμό του δικτύου, δραστική μείωση του κόστους, έμφαση στη ποιότητα, άνοιγμα στον ανταγωνισμό και στους ιδιώτες. Αντί γι’ αυτά, οι Αθηναίοι εισπράττουν αυξήσεις από την κυβέρνηση και ταλαιπωρία, απίστευτη ταλαιπωρία από τις συντεχνίες”.