Αντιμέτωποι με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες οι τέσσερις νεαροί και η 27χρονη Γερμανίδα που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στους "Πυρήνες". Σωρεία ευρημάτων σ' ένα από τα κρησφύγετά τους. Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα.
Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα ζήτησαν και έλαβαν από την ανακρίτρια οι πέντε συλληφθέντες, τέσσερις νεαροί και μια κοπέλα, που φέρονται ως ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”.
Ο εισαγγελέας απήγγειλε σε βάρος τους βαριές κακουργηματικές κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση -η οποία όμως δεν κατονομάζεται ακόμη- για τρομοκρατικές πράξεις και για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων.
Το απόγευμα της Παρασκευής, οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των τεσσάρων νεαρών που συνελήφθησαν στις επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής στον Βύρωνα και τον Ταύρο. Πρόκειται για τους:
Δημήτρη Δημτσιάδη, 23 ετών, φοιτητή φυτικής παραγωγής στο ΤΕΙ Θεσ/κης
Δημήτρη Φέσσα, 23 ετών, άνεργο
Χαράλαμπο Τσιλιανίδη, 23 ετών, φοιτητή δασοπονίας στο ΤΕΙ Θεσ/κης και
Σωκράτη Τζίφκα, 21 ετών, φοιτητή στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ στο Αριστοτέλειο.
Όλοι ήταν κατηγορούμενοι για συνέργεια στην εμπρηστική επίθεση σε οχήματα της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Οκτώβριο, και σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις για τους τέσσερις, άνδρες της αντιτρομοκρατικής συνελάμβαναν έξω από το σπίτι της στη Νέα Ιωνία και τη Γερμανίδα Μαρί Μέγερ, καθηγήτρια σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών, 27 ετών. Η νεαρή, που ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικούς μήνες, είχε κατά τις αρχές τακτικές επαφές με τους ανωτέρω συλληφθέντες και θεωρείται επίσης ύποπτη για συμμετοχή στους “Πυρήνες”.
Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, οι γονείς της Μέγερ ήταν μέλη της τρίτης γενιάς της RAF και είχαν ενταχθεί στην ένoπλη οργάνωση το 1984.
Σε βάρος της μητέρας της, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα, είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης το 1993. Η 55χρονη Μπάρμπαρα Μάγερ είχε παραδοθεί στη γερμανική πρεσβεία στη Βηρυττό, αλλά αφέθηκε ελεύθερη λόγω παραγραφής των αδικημάτων. Ο πατέρας της Μέγερ σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Βιέννη, τo 1999.
Τόσο ενώπιον του εισαγγελέα, όσο και στην αστυνομία, και οι πέντε συλληφθέντες κράτησαν κλειστά στόματα. Μόνον η νεαρή Γερμανίδα ζήτησε δικηγόρο, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η πελάτισσά του είχε μόνο φιλικές σχέσεις με κάποιους εκ των κατηγορουμένων και καμία σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες.
Οι αστυνομικοί καλούν όποιον πολίτη γνωρίζει κάποια πληροφορία για τους κατηγορούμενους να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 170, 1014 και 1964, στην προσπάθεια που κάνει η αντιτρομοκρατική να εντοπίσει εάν υπάρχει και άλλο κρησφύγετο το οποίο είχαν νοικιάσει οι συλληφθέντες.
Κατά πληροφορίες, οι αρχές αναζητούν και ένα πρόσωπο – κλειδί που φέρεται να είχε επαφές με τους συλληφθέντες και δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, ενώ οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη, αφού εκεί σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει “ενεργός βραχίονας” της οργάνωσης.
Τους “πρόδωσαν” τα τηλέφωνα
Η αντιτρομοκρατική οδηγήθηκε στους τέσσερις μετά από έρευνα σε καρτοκινητά και τηλεκάρτες που βρέθηκαν στην κατοχή συλληφθέντων για τους “Πυρήνες”.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι αρχές, οι τέσσερις νεαροί ήρθαν στην Αθήνα πριν από τρεις μήνες και νοίκιασαν δύο διαμερίσματα στον Βύρωνα και τον Ταύρο. Στους ιδιοκτήτες είπαν ότι θα μείνουν μέχρι και τον Φεβρουάριο.
Οι αστυνομικοί τους παρακολουθούσαν 15 ημέρες και φέρονται να είχαν διαπιστώσει ότι χρησιμοποιούσαν μόνο μέσα μαζικής μεταφοράς, επικοινωνούσαν με συνωμοτικούς κανόνες και ελάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης.
Προχώρησαν την Πέμπτη στις συλλήψεις τους, με επιχειρήσεις στον Βύρωνα και τον Ταύρο, καθώς εκτιμούσαν ότι ετοίμαζαν κάποιο χτύπημα εν όψει της δίκης, τη Δευτέρα, των 13 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στη οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”.
Σωρεία ευρημάτων
Από τις έρευνες που έγιναν στα δύο σπίτια όπου διέμεναν οι συλληφθέντες σε Βύρωνα και Ταύρο, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν: Ενα καλάσνικοφ, ένα 9άρι πιστόλι, 330 σφαίρες, πλαστές αστυνομικές ταυτότητες, 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 5 κάρτες μνήμης USB, 2 σκληροί δίσκοι, χειρόγραφες σημειώσεις, 4 κινητά τηλέφωνα, κλειδιά, δύο σφραγίδες, ένας σιγαστήρας για Καλάσνικοφ, πιστωτικές κάρτες και χρήματα.
Όλα τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί και εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στις κάρτες μνήμης και στα κινητά τηλέφωνα.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η βαλλιστική εξέταση στο 9άρι πιστόλι και στο καλάσνικοφ έδειξε ότι είναι “καθαρά”.
Ερευνάται επίσης η προέλευση των, περίπου, 5.000 ευρώ που βρέθηκαν μέσα σ’ ένα από τα διαμερίσματα.