Επί ποδός... πολέμου οι φαρμακοποιοί μετά την απόρριψη από την τρόικα βασικών θέσεών τους. Κλειστά τα φαρμακεία στον Πειραιά Δευτέρα και Τρίτη και έπεται συνέχεια σε όλη τη χώρα.
Σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση που είχαν την Παρασκευή οι φαρμακοποιοί με τον υπουργό Υγείας για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, μετά την κοινοποίηση από τον Ανδρέα Λοβέρδο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση των δύο πλευρών, υπουργείου και φαρμακοποιών, είχε καταλήξει σε δύο σημεία συμφωνίας, για τα θέματα της έκπτωσης στα ασφαλιστικά ταμεία και τις συμπράξεις, και σε δύο σημεία διαφωνίας, για το ωράριο και το πληθυσμιακό κριτήριο.
Όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Κομισιόν με τα απαντητικά της σχόλια δικαιώνει τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης επί των σημείων τριβής των δύο πλευρών, δηλαδή του ωραρίου και του πληθυσμιακού κριτηρίου.
Έτσι, στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων, θα προβλέπεται:
Καθιέρωση πληθυσμιακού κριτηρίου 1 φαρμακείο/1.000 κατοίκους (από 1/1.500 σήμερα)
Πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου για Σάββατο, Δευτέρα και Τετάρτη
Μεσοσταθμική έκπτωση 4,5% προς τα ασφαλιστικά ταμεια
Δυνατότητα για συμπράξεις, συνεταιρισμούς και εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι ακόμη θα συμπεριλαμβάνεται και η “απόλυτη απαγόρευση κάθε μορφής κλεισίματος επαγγέλματος μέσω ιδιοκτησιακών παραδοσιακών στο παρελθόν μεθόδων”. “Δεν υπάρχουν σήμερα εμφανείς τέτοιες μέθοδοι, αλλά υπάρχουν κρυφές ενδεχομένως, αυτές οι κρυφές μέθοδοι απαγορεύονται πλέον νομοθετικώς” τόνισε ο υπουργός.
Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν έντονα στο θέμα του ωραρίου και των πληθυσμιακών κριτηρίων και ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Όπως υποστηρίζουν, μάλιστα, δεν έχουν σαφή εικόνα και για θέματα που έχουν συμφωνήσει, όπως εκείνο της έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα παραμείνουν κλειστά τα φαρμακεία του Πειραιά, ενώ το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα αποφασίσει για τη μορφή των κινητοποιήσεων.
“Το ελληνικό φαρμακείο βρίσκεται υπό διωγμό. Δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και στους αγώνες των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα” δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου.
“Τίποτε από αυτά που συμφωνήθηκαν δεν είναι σε αυτά που κατατίθενται. Κάποια δήθεν σημεία συμφωνίας είναι όπως τα θέλει το υπουργείο, ούτε σε αυτά συμφωνήσαμε, ούτε στο rebate αφού δεν ξέρουμε το ποσοστό” τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Βαγιώνας κατήγγειλε ότι “παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή της γενικής συνέλευσης που ήταν τα πληθυσμιακά κριτήρια και το ωράριο, εφόσον παραβιάστηκαν θα αρχίσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις”.