Τη Δευτέρα ο πρώτος κύκλος επαφών των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες με το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. Κανονικά οι στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με κινητοποιήσεις, λέει το υπουργείο.
Ξεκινά τη Δευτέρα το πρωί ο πρώτος κύκλος επαφών των εκπροσώπων των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, για το πολυνομοσχέδιο που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες.
Οι συναντήσεις των συνδικαλστών με την ηγεσία του υπουργείου θα γίνουν ανά επιχείρηση και θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε σύντονμο χρονικό διάστημα καθώς τα περιθώρια είναι ασφυκτικά.
Οι συνδικαλιστές, όμως, ζητούν να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενικη βάση και στην πλειονότητά τους δεν αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει.
Την πόρτα του υπουργείου θα περάσουν πρώτοι οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ στις 10 το πρωί της Δευτέρας, μία ώρα προτού οι εργαζόμενοι τραβήξουν χειρόφρενο σε λεωφορεία και τρόλεϊ.
Ο πρόεδρος των τεχνικών της ΕΘΕΛ Απόστολος Ραυτόπουλος δήλωσε ότι θα προσέλθουν με διαθέσεις για έναν “ειλικρινή διάλογο” στη βάση της αρχής τους για έναν ενιαίο δημόσιο φορέα αστικών συγκοινωνιών “με κοινωνικό ρόλο και χαρακτήρα”.
Μετά τους τεχνικούς της ΕΘΕΛ, σειρά έχουν οι εργαζόμενοι στο μετρό, οι οποίοι πάντως ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους και θα κατέβουν στον διάλογο έχοντας στην ατζέντα τους και θέματα εκτός του σχεδίου νόμου.
Εάν δεν προκύψει κάτι διαφορετικό από τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, τη Δευτέρα, οι στάσεις εργασίας που είχαν αποφασίσει οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τον ηλεκτρικό θα ισχύσουν κανονικά.
Έτσι, τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Πέμπτη δεν θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία από τις 11:00 έως τις 15:30 και τα τρόλεϊ από τις 11:00 έως τις 15:00.
Στάση εργασίας θα γίνει την Τρίτη και στον ηλεκτρικό, από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00, προκειμένου να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων.
Το υπουργείο Υποδομών, πάντως, διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος ταυτόχρονα με κινητοποιήσεις. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά από το υπουργείο, “όσοι αποφάσισαν να έρθουν στις διαπραγμάτευση εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων αποδεικνύουν ότι ήταν προσχηματικό το αίτημά τους για διάλογο. Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με όσους έχουν υπό καθεστώς ομηρίας και εκβιασμού τους πολίτες της Αθήνας”.