Αβεβαιότητα κυριαρχεί για τις εξελίξεις στην Τυνησία. Πολλά τα περιστατικά βίας στην πρωτεύουσα. Την τήρηση της ασφάλειας έχει αναλάβει πλήρως ο στρατός.
Αβεβαιότητα και ένταση εξακολουθούν να κυριαρχούν στην Τυνησία, καθώς η χώρα βρίσκεται για τρίτη ημέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχοντας ωστόσο μπει σε νέα πολιτική τροχιά.
Μετά τη φυγή του πρώην προέδρου Μπεν Αλί, που βρήκε καταφύγιο στη Σαουδική Αραβία, ηγετικά στελέχη του απερχόμενου καθεστώτος επιχειρούν τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στελέχη της αντιπολίτευσης.
Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η Σουχαϊρ Μπελχασεν, η Τυνήσια πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που επέστρεψε στην πατρίδα της, ενώ τον δρόμο της επιστροφής ετοιμάζεται να πάρει και ο εξόριστος ηγέτης του ισλαμικού κινήματος Ενάχντα.
Το παλλαϊκό αίτημα για πάταξη της διαφθοράς παραμένει ζωηρό, περιστατικά βίας σημειώνονται σε διάφορες γειτονιές της πόλης, ενώ την τήρηση της ασφάλειας έχει αναλάβει πλήρως ο στρατός.
Στο κέντρο της Τυνίδας, ελεύθεροι σκοπευτές και άλλοι ένοπλοι με πολιτικά άνοιξαν την Κυριακή πυρ μπροστά στα γραφεία κόμματος της αντιπολιτευσης και συγκρούσθηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Την ίδια ώρα, ο λαός ξεσπά στα σύμβολα της εξουσίας του ανατραπέντος προέδρου, από τα γραφεία του κόμματος και τις βίλες, μέχρι τις επιχειρήσεις που ελέγχονταν άμεσα ή έμμεσα από την οικογένειά του. Στο αεροδρόμιο της Τύνιδας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ένας από τους γαμπρούς του Μπεν Αλί, ενώ συνελήφθη ο αρχηγός της προεδρικής φρουράς.
Παράλληλα, καταγγέλλεται η δράση και παρακρατικών συμμοριών, φανατικών οπαδών του Μπεν Αλί, που χρησιμοποιούν ακόμη και ασθενοφόρα σε επιθέσεις με στόχο να τρομοκρατήσουν τον κόσμο.
Πολιτοφύλακες και συμμορίες καταστρέφουν περιουσίες του κόσμου, λεηλατούν καταστήματα, μπαίνουν ακόμη και στα σπίτια. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, σε συνοικίες της Τύνιδας οι κάτοικοι οργάνωσαν ομάδες αυτοάμυνας.
Στη γειτονική Λιβύη, ο Μουαμάρ Καντάφι δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, που θα μπορούσαν να πάρουν διαστάσεις πολιτικού τσουνάμι για τα αραβικά καθεστώτα. “Υποφέρω -δήλωσε- γι’ αυτό που γίνεται στην Τυνησία, που ζει τώρα μέσα στον φόβο. Οικογένειες κινδυνεύουν να σφαγιαστούν στα κρεβάτια τους, όπως έγινε στην επανάσταση των μπολσεβίκων ή στην αμερικανική επανάσταση”.
Διαδηλώσεις υπέρ της λαϊκής εξέγερσης στην Τυνησία έγιναν στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο. Οι διαδηλωτές εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να αποδοκιμάσουν τους ηγέτες τους, φωνάζοντας συνθήματα ότι έρχεται και η δική τους σειρά.