Υπόγειος... πόλεμος σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία για τα ονόματα πρώην υπουργών και τις παραπομπές, εν όψει της έκδοσης του πορίσματος της εξεταστικής για το σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens, την Πέμπτη.
Διαστάσεις-θρίλερ παίρνουν οι διαβουλεύσεις σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, εν όψει της έκδοσης του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens, την Πέμπτη, υπό την πίεση της κοινής γνώμης να μην επαναληφθεί η παρωδία με το αντίστοιχο πόρισμα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας υπόγειος… πόλεμος για τα ονόματα πρώην υπουργών που θα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του πορίσματος, ονόματα που ενδεχομένως θα ανοίγουν τον δρόμο και για παραπομπές σε προανακριτική επιτροπή.
Αποτέλεσμα της δεκάμηνης διερεύνησης της υπόθεσης θα είναι ένα ενιαίο κείμενο, όπου τα κόμματα μπορεί να συμφωνήσουν στα πραγματικά περιστατικά του σκανδάλου, θα διαφωνούν όμως στην αξιολόγηση των προσώπων και στο διά ταύτα.
Ο βουλευτής της ΝΔ που μετέχει στην εξεταστική, Κώστας Τζαβάρας, δήλωσε ότι στη συνεδρίαση της Τρίτης όλα τα κόμματα, εκτός από το ΛΑΟΣ που δεν παραβρέθηκε, αποφάσισαν ότι θα εντάξουν σ’ ένα κοινό κείμενο όλες τις καταγραφές που γίνονται από τον οποιονδήποτε συνάδελφο και αφορούν πραγματικά γεγονότα που προέκυψαν από την ερευνητική διαδικασία.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου δήλωσε πως το επόμενο κεφάλαιο αφορά στις αξιολογήσεις, ώστε να υπαχθούν -όπως είπε- τα πραγματικά αυτά περιστατικά σε πρόσωπα.
Το εν λόγω κεφάλαιο της αξιολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη και σε αυτό θα γίνεται λόγος για τις πολιτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά και για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης για συγκεκριμένες περιόδους κατά τις οποίες πολιτικά πρόσωπα, με τις πράξεις ή παραλείψεις τους, ζημίωσαν το Δημόσιο.
Μέχρι στιγμής, τα δύο μεγάλα κόμματα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το ποια είναι τα πρόσωπα, αλλά και για το ποιες πράξεις θα ζητείται να διερευνηθούν περαιτέρω.
Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής ανακοινώσει πως θα καταθέσει το δικό του πόρισμα.
Ο ΛΑΟΣ έκανε λόγο για συγκάλυψη από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως “δεν θα παρακολουθήσει τις οποιεδήποτε προσπάθειες για συμψηφισμούς, συμβιβασμούς και εκπτώσεις”.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευής του, Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε κείμενο 49 ενστάσεων που ζήτησε να συμπεριληφθούν στο ενιαίο κείμενο.
“Όχι” από Γερμανία στην έκδοση Γιουνκ
Στο μεταξύ, η εξεταστική επιτροπή πληροφορήθηκε μόλις την Τρίτη ότι η Γερμανία έδωσε μια ακόμη αρνητική απάντηση στη χώρα μας, αυτή τη φορά για την έκδοση του Φόλκερ Γιουνκ.
Ο Γιουνκ, κατηγορούμενος για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δεν τήρησε τους όρους και έφυγε από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Πάρο τον περασμένο Οκτώβρη και δεν ξαναγύρισε.
Τόσο η εισαγγελία του Μονάχου όσο και το εφετείο του Μονάχου ενημέρωσαν ότι δεν γίνεται να εκδοθεί στην Ελλάδα γιατί τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Γερμανός υπήκοος παρεγράφησαν τον Δεκέμβρη του 2008.
Σημειώνεται ότι η γερμανική πλευρά έχει απορρίψει όλα τα επίμονα αιτήματα, και της εξεταστικής επιτροπής και των δικαστών, για συνδρομή προκειμένου να σταλούν στοιχεία της δικογραφίας και να ανοιχτούν λογαριασμοί.