Δεν επέτρεψε σημαντικά βήματα στη λύση-πακέτο που προωθεί η Κομισιόν για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης το μπλόκο των Γερμανών και στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
Δεν επέτρεψε σημαντικά βήματα στη λύση-πακέτο που προωθεί η Κομισιόν για τη συνολική αντιμετώπιση της ευρω-κρίσης το μπλόκο των Γερμανών και στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
Οι Ευρωπαίοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία για τους όρους του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και παραπέμπουν τις σχετικές αποφάσεις για τον Μάρτιο.
Στο τραπέζι πάντως έπεσαν όλα τα θέματα, όπως η πιθανή αύξηση του ποσού του μηχανισμού στήριξης, η διεύρυνση του ρόλου του και η μείωση των επιτοκίων για τις χώρες που εντάσσονται σε αυτόν. Αυτά τα θέματα εξετάζονται μέχρι να υπάρξει σύγκλιση απόψεων, όπως είπε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας της Ευρωζώνης, επαινώντας επανηλλειμμένα τις προσπάθειες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
“Θα βελτιώσουμε τα υπάρχοντα χρηματοπιστωτικά εργαλεία στήριξης έτσι ώστε οι επονομαζόμενες δυνάμεις της αγοράς να μην έχουν ούτε την παραμικρή αμφιβολία για την ικανότητα δράσης μας ακόμη και στις χειρότερες περιπτώσεις” δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.
Ωστόσο γεγονός είναι ότι υπάρχει διάσταση απόψεων, καθώς ορισμένες χώρες ζητούν γρήγορα δέσμευση για την αύξηση των κονδυλίων του μηχανισμού στήριξης εως και 1,5 τρισ. ευρώ, πρόταση που άλλες απορρίπτουν. Το Βερολίνο, για παράδειγμα, με τη συμπαράσταση και του Παρισιού, επέμεινε και την Τρίτη στην επίτευξη “συνολικής λύσης”.
“Όλοι συμφωνούν στο να φτιάξουμε ένα συνολικό πακέτο, ένα περιεκτικό πακέτο και σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται φυσικά, πέραν των βραχυπρόθεσμων μέτρων, μια βελτίωση κατ’ αρχάς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κατά δεύτερον του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών” δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε.
Αυτό που επιδιώκει η Γερμανία είναι κυρίως να συμφωνηθεί η αυστηρή επιτήρηση των προβληματικών χωρών και η επιβολή ποινών, πριν δεσμευτεί για τις αλλαγές στον μηχανισμό στήριξης, καθυστερώντας έτσι τις άμεσες αποφάσεις που φαίνεται ότι περιμένουν οι αγορές και για τις οποίες πιέζει η Κομισιόν.
Ο πρόεδρος της Μανουελ Μπαρόζο έστειλε εκ νέου την Τρίτη έμμεσο μήνυμα στο Βερολίνο. “Πρέπει να βρεθεί λύση, γρήγορα”, επανέλαβε μιλώντας το απόγευμα στο Ευρωκοινοβούλιο.
“Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε -είπε ο Μπαρόζο- είναι να αυξήσουμε την ικανότητα χρηματοδότησης του Ταμείου. Πιστεύω ότι είναι πολύ εποικοδομητική πρόταση και καλύτερα να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατό… Έχουμε δει στο παρελθόν πολλούς αναλυτές αγορών να λένε ότι η ΕΕ και Ευρωζώνη περισσότερο αντιδρούν παρά δρουν. Πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά όχι ένα βήμα πίσω… Είναι συνετό εφόσον συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 1η Φεβρουαρίου να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα εκεί”.