Αιφνιδιαστικά την ατζέντα του υπουργικού την Τετάρτη το θέμα της αλλαγής και αυστηροποιήσης του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Σκληρές αλλαγές, ωστόσο για την εφαρμογή ορισμένων χρειάζεται να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
Αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών με στόχο να γίνει αυστηρότερος και να μην υπάρχει ταχεία παραγραφή τυχόν αδικημάτων.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα υπάρχει γνωμοδοτικό συμβούλιο πριν από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, το οποίο θα αποτελείται από 3 ανώτατους δικαστικούς, που θα εισηγούνται αν υπάρχει θέμα για περαιτέρω διερεύνηση.
Στο νέο νόμο θα προβλέπεται η κατάσχεση των οικονομικών ωφελειών κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αλλά και όταν βγει το πόρισμα. Επίσης θα δεσμεύονται οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία όσων αποδειχθεί ότι έχουν διαπράξει κακούργημα.
Επίσης θεσμοθετούνται περιοριστικοί όροι για υπουργούς και βουλευτές, ενώ θα δοθεί τέλος στις σύντομες παραγραφές.
Παίρνωντας το λόγο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συνταγματολόγος, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε πως δεν πρέπει το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίζει φοβικά ή αμυντικά το υπάρχον νομικό σύστημα καθώς νόμοι υπάρχουν απλά πρέπει να μην κακοποιούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση και έφερε ώς παράδειγμα την κυβέρνηση Καραμανλή και το κλείσιμο της Βουλής, που οδήγησε στην παραγραφή των όποιων ευθυνών στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.
Ωστόσο σημειώνεται πως για να ισχύσουν οι όποιες αλλαγές, χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης δήλωσε: "Καταργούνται όλες οι εξαιρετικά σύντομες παραγραφές. Με το σημερινό νόμο για όλα τα αδικήματα που πιθανόν τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, προβλέπεται σύντομη 5ετής παραγραφή. Με την πρόταση μας, η παραγραφή πλέον που θα αφορά πιθανά, αδικήματα υπουργών και υφυπουργών, θα είναι η γενική παραγραφή που προβλέπεται για όλους τους Έλληνες πολίτες στις γενικές διατάξεις του ποινικού μας κώδικα. Θα υπάρχει υποχρεωτική κατάσχεση οικονομικού ωφέλους. Εάν από την προκαταρκτική εξέταση, που διενεργεί η επιτροπή της Βουλής, προκύπτει ότι η διερευνόμενη αξιόποινη πράξη του υπουργού, συνεπάγεται οικονομικά οφέλη, για τον υπουργό. Με απόφαση της η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, επιβάλλει κατάσχεση των οικονομικών ωφελειών".