Την τελική ρύθμιση για το οριζόντιο άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, πλην των φαρμακοποιών, παρουσίασε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών. Έντονες οι αντιδράσεις από τους δικηγόρους της περιφέρειας, τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες.
Την τελική ρύθμιση για το οριζόντιο άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, πλην των φαρμακοποιών, παρουσίασε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών. Για τους φαρμακοποιούς κατατέθηκε χωριστό νομοσχέδιο στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας.
Στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού, ο πρωθυπουργός τόνισε: "Η λογική μας είναι ότι ο περιορισμός στη νόμιμη άσκηση ενός επαγγέλματος μπορεί να τεθεί μόνο με την ουσιαστική δικαιολογία της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, αλλά καμία άλλη δύναμη, παραταξιακή, συντεχνιακή ή απλώς η αποφυγή του πολιτικού κόστους δεν μπορεί να τον επιβάλει".
Η ρύθμιση θα τεθεί για δημόσια διαβούλευση δέκα ημερών πριν λάβει τη τελική της μορφή, με την οποία θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου.
Οι αντιδράσεις των επαγγελματικών κλάδων που θίγονται συνεχίζονται, πάντως. Οι μηχανικοί, των οποίων η ελάχιστη αμοιβή καταργείται, κατέλαβαν συμβολικά την Τετάρτη την Πολεοδομία του Αιγάλεω και προσανατολίζονται σε ανάλογου τύπου κινητοποιήσεις.
Για τους συμβολαιογράφους προβλέπεται μείωση των ελάχιστων αμοιβών και όχι κατάργηση λόγω συνταγματικού κωλύματος, ενώ για τους δικηγόρους καταργείται η ελάχιστη αμοιβή και θεσμοθετείται νόμιμη αμοιβή που θα ενεργοποιείται εφόσον δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία για το ύψος της αμοιβής μεταξύ δικηγόρου και πελάτη.
Συν τοις άλλοις, καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί άσκησης του λειτουργήματος, αλλά με υποχρεωτική διατήρηση γραφείου στην έδρα του συλλόγου όπου ανήκει ο δικηγόρος.
Με το νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα ίδρυσης εταιριών από μέλη του ίδιου ή διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων.
Το νέο πλαίσιο για τα κλειστά επαγγέλματα έχει τεθεί υπόψιν της τρόικας, καθώς αποτελεί μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις του μνημονίου.
Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη απάντηση, υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι από την ανταλλαγή απόψεων που έχει προηγηθεί, δεν θα υπάρξουν ενστάσεις.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
"Άνοιγμα λένε την επέλαση των μεγάλων επιχειρηματιών, το κλείσιμο των μικρών, που θα φέρει ακόμα πιο ακριβές υπηρεσίες και προϊόντα για τον λαό" κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας.
Ο εκπρόσωπος τος ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι "πρόκειται για ένα ν/σ στο πλαίσιο της πολιτικής της εσωτερικής
υποτίμησης που προωθείται μέσω του μνημονίου" και εμφανίσθηκε βέβαιος πως "όλα αυτά θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών".
Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι "από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της έχει ταχθεί υπέρ του ανοίγματος όλων των κλειστών επαγγελμάτων" και προσθέτει: "Είναι προφανές ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις και διατάξεις που θα αφορούν το κάθε επάγγελμα ξεχωριστά απαιτούν την ιδιαίτερη εξέτασή τους".
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "δέσμια της λογικής που υποστήριζε επί δεκαετίες, καθυστερεί, προχειρολογεί και παλινωδεί" και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι "αντί να πιέζει την κυβέρνηση για πλήρη απελευθέρωση, παζαρεύει με τους συνδικαλιστές των φορέων προτάσσοντας για μια ακόμη φορά το κομματικό της συμφέρον αντί του εθνικού".