"Βροχή" διαψεύσεων από ελληνική κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης για τα γερμανικά δημοσιεύματα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Κατηγορηματικός και ο υπουργός Οικονομικών.
Καθημερινά ο γερμανικός Τύπος δημοσιεύει άρθρα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους φουντώνοντας με αυτό τον τρόπο τα σενάρια.
Μετά την "Die Zeit" οι γερμανικοί "Financial Times" αλλά και η Handelsblatt επικαλούνται στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης τα οποία υποστηρίζουν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας, υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν τρόπους διευκόλυνσης και μερικής διαγραφής χρέους για την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια αυτά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει: "Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται αυτές τις μέρες, από τις ίδιες πηγές που μας χρεωκοπούν εδώ και 15 μήνες ανά κάθε εβδομάδα, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους".
Όμως πέραν της ελληνικής πλευράς και ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Μάιστερ, τόνισε: "Η Γερμανική Κυβέρνηση δεν βλέπει καμία ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας"
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το σχέδιο προβλέπει αγορά ομολόγων απευθείας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, ή χαμηλότοκα δάνεια από το Ταμείο προς τις χώρες για να επαναγοράσουν ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.
Σκληρό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του Όλι Ρέν για τα δημοσιεύματα, ο οποίος χαρακτήρισε ανοησίες τα περί αναδιάρθρωσης, ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω του Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων, εξέφρασε την υποστήριξη του στην επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και όχι για αναδιάρθρωση.
Την Τετάρτη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια αναδιάρθρωσης και τόνισε: "Η κυβέρνηση δεν σκέφτεται τίποτα περί αναδιάρθρωσης του χρέους".
Το πρακτορείο Reuters, υποστηρίζει πως με βάση το σχέδιο, που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι, το Ταμείο Στήριξης θα έχει δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων, που προέρχονται από τις προβληματικές χώρες στη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο μιας λύσης – πακέτο, που θα περιλαμβάνει και την αύξηση κονδυλίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού.
Όμως ο ίδιος ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθωσης και πρόσθεσε: "Η εκτίμηση του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση και ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτό τον κίνδυνο. Αυτό το επιβεβαίωσε επισήμως προ εβδομάδων και το ΔΝΤ. Περιμένουμε ότι με την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων η αξιοπιστία της Ελλάδας θα ανέβει και πάλι."