Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις προθέσεις των κομμάτων σε ό,τι αφορά τον καταλογισμό ευθυνών για το σκάνδαλο της Siemens. Και "πράσινοι" και "γαλάζιοι" στη λίστα του ΠΑΣΟΚ. Για "κατ' εξοχήν πράσινο σκάνδαλο" κάνει λόγο η ΝΔ.
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις προθέσεις των κομμάτων σε ό,τι αφορά τον καταλογισμό ευθυνών για το σκάνδαλο της Siemens. Ανοίγοντας τα χαρτιά τους στην εξεταστική επιτροπή, τα κόμματα καταθέτουν ονόματα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν όλα αυτά τα πρόσωπα έχουν απλώς πολιτικές ευθύνες ή φέρουν και ποινικές ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν και να αποδoθούν.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου ξεκίνησε από τις υποθέσεις των συμβάσεων του ΟΤΕ και του ΟΣΕ, κατονομάζοντας πέντε "πράσινους" και δύο "γαλάζιους" πρώην υπουργούς: Τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Χρήστο Βερελή, Τάσο Μαντέλη, Νίκο Χριστοδουλάκη και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ τους Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Αλογοσκούφη.
Για την υπόθεση του συστήματος C4I από το ΠΑΣΟΚ ζητείται διερεύνηση ευθυνών για τους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη.
Η ΝΔ μιλά για "κατ' εξοχήν πράσινο σκάνδαλο" και δεν "βλέπει" ευθύνες για κανένα "γαλάζιο" στέλεχος. Κάνει λόγο για "αποδεδειγμένη εμπλοκή και ενοχή" των κ. Τσουκάτου και Μαντέλη και για "αδιαμφισβήτητη ευθύνη" του Κώστα Σημίτη, όχι μόνον ως προέδρου ΠΑΣΟΚ αλλά και ως πρωθυπουργού, αφού -όπως σημειώνει- ήταν εκείνος στην πρωθυπουργία όταν υπογράφηκαν όλες οι προγραμματικές συμβάσεις για ΟΤΕ, ΟΣΕ, εξοπλιστικά και C4Ι.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει στο κάδρο τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρήστος Βερελής, Ευάγγελο Μαλέσιο, Τάσο Μαντέλη, καθώς επίσης και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ έντονες διεργασίες έγιναν και για το όνομα Παπουτσή για τη φυγή Φόλκερ Γιουνκ.
Όσον αφορά τα πρόσωπα που κατονομάζει το ΠΑΣΟΚ και προέρχονται από τη ΝΔ, από τη Ρηγίλλης σημειώνουν: "Τα στελέχη μας δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, ασχολήθηκαν με ουρές συμβάσεων που υπέγραψε και εκτέλεσε το ΠΑΣΟΚ. Ας ψάξουν όσο θέλουν".
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους. "Εμείς δεν θα μπούμε σε λογική συμψηφισμού, έχω αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές να κρίνουν" ανέφερε, ενώ άφησε αιχμές για την εκκρεμότητα της διερεύνησης και της υπόθεσης του Χρηματιστηρίου. "Συμφωνήσαμε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας -είπε- και η πλειοψηφία έχει φέρει το θέμα για διερεύνηση".
Το ΚΚΕ, σε δήλωση του βουλευτή Θανάση Παφίλη, κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το σκάνδαλο, για πολιτικές ευθύνες όλων όσοι χειρίστηκαν από κυβερνητικές θέσεις τις συμβάσεις της Siemens και ζητά να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση όλων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στη σύναψη και στον χειρισμό των συμβάσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον ΛΑΟΣ θα κατονομάσουν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους πρώην υπουργούς Ακη Τσοχατζόπουλο, Τάσο Μαντέλη, Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ένταση επικράτησε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και αλισβερίσι. Υψηλούς τόνους χρησιμοποιεί και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δηλώνει πως "μετά την παραγραφή στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου έρχεται και το φιάσκο της Siemens να μας αποδείξει ότι η πολυπόθητη για κάποιους συναίνεση των δυο μεγάλων κομμάτων, ξεκινάει από τις εξεταστικές επιτροπές και από την παραγραφή των σκανδάλων".
Η εξεταστική επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να διαμορφώσει το πόρισμά της τις πρωινές ώρες, ενώ προβλέπεται αυτό να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.