Ατελείωτη ήταν την Τετάρτη η ταλαιπωρία των πολιτών, ιδιαίτερα των συνταξιούχων, εξαιτίας της απεργίας των φαρμακοποιών. Πρόβλημα και με τις συνταγές. Κατέθεσε το νομοσχέδιο ο Λοβέρδος.
Ατελείωτη ήταν την Τετάρτη η ταλαιπωρία των πολιτών, ιδιαίτερα των συνταξιούχων, εξαιτίας της απεργίας των φαρμακοποιών.
Από την Τετάρτη μπήκε τριήμερο "λουκέτο" στα φαρμακεία όλης της χώρας, ενώ ο φαρμακευτικός σύλλογος του Πειραιά αποφάσισε να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του και μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο – σε περίπου 3 εβδομάδες – τα εφημερεύοντα φαρμακεία δεν θα χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους των παρακάτω Ταμείων:
Δημοσίου
Υγειονομικών
Συμβολαιογράφων
ΔΕΗ
ΗΛΠΑΠ
Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη καθώς οι ασφαλισμένοι σχηματίζουν τεράστιες ουρές στα μόλις 9 εφημερεύοντα φαρμακεία της πόλης.
Παρά το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή για το άνοιγμα του επαγγέλματος δεν γίνεται καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων θα έχουν μόνον οι φαρμακοποιοί, οι συνδικαλιστές του κλάδου δηλώνουν ανυποχώρητοι, αντιδρώντας έντονα στις αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων και την απελευθέρωση του ωραρίου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, τα φαρμακεία θα λειτουργούν τα απογεύματα Σαββάτου, Δευτέρας και Τετάρτης και το πληθυσμιακό κριτήριο προβλέπει ότι ένα φαρμακείο θα αναλογεί σε 1.000 κατοίκους.
Προβλέπεται, ωστόσο, ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για ίδρυση νέων φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από νοσοκομεία και κέντρα υγείας, που ο αριθμός τους δεν θα υπερβαίνει το διπλάσιο αυτών που λειτουργούν ήδη.
Επίσης, θα επιτρέπεται η συστέγαση φαρμακείων με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας, ενώ προβλέπεται και έκπτωση έως και 6,5% προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανάλογα με τον τζίρο.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε ακατανόητα τα αιτήματα των φαρμακοποιών και τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις τους ταλαιπωρούν τους συνταξιούχους.
Οι φαρμακοποίοι, πάντως, προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους την ερχόμενη εβδομάδα και δεν αποκλείεται στις γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα και οι άλλοι φαρμακευτικοί σύλλογοι να υιοθετήσουν την απόφαση που ελήφθη στον Πειραιά να μην εκτελούν τις συναταγές των ταμείων του Δημοσίου, των υγειονομικών, των συμβολαιογράφων, της ΔΕΗ και του ΗΛΠΑΠ που οι οφειλές τους φθάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.