Πολιτικές αναταράξεις προκαλούν τα πορίσματα της εξεταστικής για την εμπλοκή πολιτικών στο σκάνδαλο Siemens. Εσωτερικές διαφοροποιήσεις και οργισμένες αντιδράσεις από "πράσινους" και "γαλάζιους" πρώην υπουργούς που κατονομάζονται, για πιθανή παραπομπή. Κόντρα Σημίτη - ΝΔ.
Έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό προκαλούν τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την εμπλοκή πολιτικών στο σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens, με το ΠΑΣΟΚ να αποδίδει ευθύνες σε 5 "πράσινους" και 7 "γαλαζιους" πρώην υπουργούς, και τη ΝΔ να "δείχνει" 7 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον Κώστα Σημίτη.
Mε ανακοίνωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των πολιτικών του επιλογών και έκανε λόγο για σκόπιμη παραποίηση της πραγματικότητας, που ενισχύει την εντύπωση της κοινής γνώμης για παιχνίδι εντυπώσεων.
"Η Νέα Δημοκρατία -σημειώνει ο Κώστας Σημίτης- στην τοποθέτησή της για την υπόθεση της Siemens ανέδειξε ανάγλυφα τα αίτια της υστέρησης και κακοδαιμονίας του τόπου: Ακραία αντιπαλότητα, συνολική άρνηση του έργου άλλων κυβερνήσεων, αμφισβήτηση της εντιμότητας και του πατριωτισμού των αντιπάλων, συνεχείς υπερβολές, διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες. Συνέβαλε έτσι αποφαστιστικά να κυριαρχήσουν οι πολιτικές σκοπιμόητητες στο έργο της επιτροπής".
Σχολίαζοντας τα λεγόμενα Σημίτη, η ΝΔ σημειώνει ότι ο πρώην πρωθυπουργό "δεν λέει λέξη για την ταμπακιέρα" αφού δεν κάνει "καμία αναφορά στο 1 εκ. μάρκα του κ. Τσουκάτου για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, στην παραίτηση Καστανίδη για σοβαρά θέματα διαφάνειας, καθώς και στην αντικατάσταση του κ. Καστανίδη από τον κ. Τάσο Μαντέλη, ο οποίος και αυτός έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα από τη Siemens".
Τα διαφορετικά πορίσματα στα οποία κατέληξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι σκοπός της επιτροπής ήταν να βρεθεί η αλήθεια μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, προκαλούν την αντίδραση και των πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους η πλειοψηφία βάζει στο κάδρο, δείχνοντας είτε πολιτικές ευθύνες είτε ζητώντας την περαιτέρω διερεύνηση των πράξεων τους.
Γιώργος Αλογοσκούφης και Μιχάλης Λιάπης αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη, αφού όπως λένε δεν υπάρχει υπογραφή τους στις επίμαχες συμβάσεις. "Ουδεμία σχετική σύμβαση θα μπορούσα να είχω χειριστεί ή υπογράψει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου και ουδεμία χειρίστηκα ή υπέγραψα" σημειώνει ο Γιώργος Αλογοσκούφης.
"Σε ό,τι με αφορά ματαιοπονούν, σε μία υπόθεση για την οποία ουδεμία ευθύνη είχα και ουδεμία υπογραφή έβαλα τόσο για τον ΟΣΕ όσο και για τον ΟΤΕ" τονίζει από την πλευρά του ο Μιχάλης Λιάπης και κάνει λόγο για "κακοστημένο σχέδιο" και "σπίλωση".
Για "γελοιότητες" μίλησαν τόσο ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο πρώην υφυπουργός και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι οποίοι προτείνονται από το πόρισμα της πλειοψηφίας για την απόφασή τους να παραλάβουν τμηματικά το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μιλώντας στον Real FM ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: "Πίσω από αυτή την απόφαση κρύβεται η όλη προσπάθεια συγκάλυψης του τεράστιου σκανδάλου της Siemens, το οποίο όμως οφείλεται σε εκείνους οι οποίοι το δημιούργησαν… Φαίνεται ότι οι άνθρωποι έψαχναν για διώξεις πολιτικών τους αντιπάλων και λυπούμαι γι' αυτό".
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, από το Ράδιοεννέα, επιτέθηκε σκληρά στα μέλη της εξεταστικής, λέγοντας: "Από δω και πέρα το πρόβλημα θα το έχουν αυτοί, όχι εγώ. Θα παρακαλέσω όταν θα συζητηθεί το πόρισμα στη Βουλή ας με ακούσουν… Γιατί είναι γελοίοι. Όταν είναι κάποιος γελοίος, θα υποστεί τις συνέπειες των γελοιοτήτων του… Έχω και στυλό και γλώσσα πολύ καλύτερη από αυτούς τους άθλιους που κάνουν αυτές τις αθλιότητες. Και στη δικαιοσύνη θα πάω αβν χρειαστεί, αλλά και πολιτικά αν χρειαστεί θα τους πολτοποιήσω".
Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί επιτείνει το γεγονός ότι οι πράξεις που ερευνώνται έχουν -πλην ελαχίστων- υποπέσει σε παραγραφή και πως δεν έχουν βρεθεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, "μαύρα" χρήματα σε πολιτικά χέρια. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου δηλώνει ότι του αποδόθηκε εσφαλμένη κατηγορία. "Η απόφαση της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens -τονίζει- εξυπηρετεί 100% κομματικές σκοπιμότητες. Ουδεμία συμμετοχή είχα στην απομάκρυνση του εισαγγελέα κ. Ζορμπά, όπως ψευδώς μου αποδίδει το πόρισμα της πλειοψηφίας και δεν επέβαλα καμία θεσμική μεταβολή στην Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος".
Ο Γιώργος Βουλγαράκης ξεκαθαρίζει πως δεν υπέγραψε καμία σύμβαση, δεν ανανέωσε καμία σύμβαση και δεν έκανε καμία παραλαβή έργου ή συστήματος. "Με λίγα λόγια, είναι σαφές και εξ αρχής γνωστό σε όλους ότι είναι εξ αντικειμένου αδύνατον να έχω κανενός είδους ευθύνη για το παραμικρό" τονίζει. Το ΠΑΣΟΚ αποδίδει ευθύνες σε πέντε πράσινους και 7 γαλάζιους.
Από τη Νέα Δημοκρατία βάζει στο κάδρο τους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιάννη Παπαθανασίου και Μιχάλη Λιάπη. Από το δικό του "μπλόκ" αναγνωρίζει ευθύνες στους Τάσο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη και Ακη Τσοχατζόπουλο.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για "επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας" και σημειώνει: "Κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να ενταχθώ με το ζόρι στο κάδρο του πορίσματος, όπως ανακοινώθηκε χθες, έστω και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο".
Και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής αποδίδει σκοπιμότητες στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ να τον εντάξει στο πόρισμά της και ρίχνει καρφιά και για άνωθεν εντολές, σημειώνοντας: "Ο κεντρικός στόχος επιτεύχθηκε. Τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε έμειναν ανέλεγκτοι. Είμαι στη λίστα για δύο λόγους. Ο πρώτος ως εκ της θέσεως μου, του υπουργού Μεταφορών. Ο δεύτερος είναι και ο ισχυρότερος και είναι αντιληπτός από το γεγονός ότι ο κατάλογος συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μία κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων".
Ο Γιάννος Παπαντωνίου κάνει λόγο για "πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου" και προσθέτει: "Συσχετίζονται πρόσωπα με άσχετα θέματα χωρίς καμία τεκμηρίωση. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνει το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει. Όχι μόνο δεν πείθει τον ελληνικό λαό ότι προχωρεί η εξυγίανση του δημόσιου βίου για ότι και για όποιους αφορά, αλλά αντίστροφα επιβαρύνει το ήδη θολό τοπίο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους".
Ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος προήδρευσε στην εξεταστική επιτροπή για περισσότερους από 10 μήνες, ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα ποσο μάλλον που το πόρισμα της πλειοψηφίας δεν έχει γινει ακόμα γνωστό στις διατυπώσεις του. Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαλυράκης σημειώνει: "Η συνολική έρευνα της υπόθεσης είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί η ύπαρξη ενός οργανωμένου σχεδίου ροής μαύρου χρήματος από τη Siemens από το οποίο ζημιώθηκε το δημόσιο. Είναι απορίας άξιον και προσκρούει στην κοινή λογική να σχολιάζεται από τα ΜΜΕ και να επιχειρείται η απαξίωση ενός πορίσματος προτού καν αυτό δημοσιοποιηθεί".
Η Νέα Δημοκρατία στην πρόταση της δεν είδε ευθύνες για κάνεναν γαλάζιο πρώην υπουργό και εκτός από τον Κώστα Σημίτη, βάζει στο στόχαστρό της τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστουδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Τάσο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, και Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, δηλώνει ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να εξεταστουν απο την προανακριτικη τα δικα της στελεχη αφού δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.
Το ΚΚΕ κατέθεσε ήδη το δικό του πόρισμα ζητώντας τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να ερευνηθούν όλα τα πολιτικά πρόσωπα που κατα καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων ή την εκτέλεσή τους. Σε ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα καταγγέλλει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με στόχο τη συγκάλυψη "σηκώνουν κουρνιαχτό με την ονοματολογία για να κρύψουν ότι οι μίζες της Siemens πρώτα απ' όλα κατευθύνονταν στα κεντρικά ταμεία των κομμάτων τους και ότι η διαμόρφωση της πολιτική τους έχει οργανική σύνδεση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους η διαφθορά, η εξαγορά και η διαπλοκή αποτελεί νόμο της λειτουργίας τους".
Ο ΛΑΟΣ θα καταθέσει και εκείνο με τη σειρά του το δικό του πόρισμα εντοπίζοντας ευθύνες στον Κώστα Σημίτη, τον Τάσο Μαντέλη, τον Ακη Τσοχατζόπουλο, την Ντόρα Μπακογιάννη , τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης κατήγγειλε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι "δείχνουν να μην θέλουν, να μην μπορούν και να μην τους βαστάει να φτάσει η έρευνα ως το μεδούλι".
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια αφού ακούσει τα υπόλοιπα κόμματα. Από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για "θέατρο με τις ευθύνες στο πιο διαχρονικό σκάνδαλο που συμβολίζει τη διαπλοκή της οικονομικής και της πολιτικής εξουσίας στον τόπο, που είναι η Siemens".
Τη δική του θέση και πόρισμα κατέθεσε και ο Πάνος Καμμένος εντοπίζοντας ευθύνες σε δύο "γαλάζιους" πρώην υπουργούς.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σχολίασε ότι "η παραγραφή του σκανδάλου του Βατοπεδίου και τα αδιέξοδα στην επιτροπή για τη Siemens επιβεβαιώνουν την παρακμή του κομματικού συστήματος και κατεστημένου", προσθέτοντας: "Είναι λάθος και προσβάλλει τον ελληνικό λαό η λογική της συγκάλυψης που επικρατεί στα δυο κόμματα εξουσίας προς όφελος των στενών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων".