Επιμένουν τα σενάρια, κυρίως από Γερμανία, για "ήπια" αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις από την Αθήνα και το Βερολίνο. Παράθυρο για ευρωπαϊκή παρέμβαση άνοιξε το... "γεράκι" του ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ.
Η λύση της "ανώδυνης" αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, φαίνεται να πλησιάζει όλο και πιο γρήγορα.
Στα σενάρια που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιλαμβάνεται η ενίσχυση των διαθέσιμων ποσών του ταμείου, αλλά και η δυνατότητα να συμμετέχει στην επαναγορά κρατικού χρέους. Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια από το ταμείο και στη συνέχεια να αγοράζει από τους ιδιώτες τα ομόλογά της σε πολύ χαμηλότερες τιμές, μειώνοντας έτσι το σύνολο του χρέους της.
Υπέρ του σχεδίου τάσσεται και το "γεράκι" της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ. "Θα μπορούσα να φανταστώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επανακεφαλαιοποιεί τράπεζες ή να αγοράζει κρατικό χρέος. Αλλά αυτό το θέμα πρέπει να αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο" τόνισε ο κ. Σταρκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Het Financieele Dagblad".
Την πρόταση Σταρκ συμμερίζονται και οι G50 που συνεδρίασαν στο Μέγαρο Μουσικής, όπως αποκάλυψε μιλώντας στο Mega, η Λούκα Κατσέλη.
"H πρόταση στην οποία συζητήσαμε -ανέφερε η υπουργός Εργασίας- είναι πως μπορούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυρίως το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να παίξει έναν πολύ πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην άμβλυνση της κρίσης του χρέους, που αυτή τη στιγμή υπάρχει και πως μπορούν παραπλήσιοι μηχανισμοί, όπως πχ ένας μηχανισμός ασφάλισης να υποστηρίξει τις τράπεζες, οι οποίες πλήττονται από την κρίση ρευστότητας αναβαθμίζοντας κάποιους από τα τιτλοποιημένα δάνεια τα οποία έχουν".
Για το θέμα αυτό μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος θεωρεί ότι η επαναγορά κρατικών ομολόγων από το ευρωπαϊκό ταμείο δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού, συμπληρώνοντας όμως ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι ισχυροί της Ευρωζώνης.
"Θα ήταν λάθος να δημιουργούμε ταμπού, αλλά δεν μπορούμε να πιέσουμε κι άλλο τις ισχυρές χώρες" υποστήριξε ο Χαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο "Spiegel".
Η λύση της επαναγοράς ομολόγων σε χαμηλότερες τιμές εξετάζεται ως μέρος της συνολικής λύσης – πακέτο, που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι και περιλαμβάνει εκτός από την επαναγορά κρατικού χρέους, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τις χώρες που προσφεύγουν στο μηχανισμό στήριξης.
O διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", τονίζοντας ότι ούτε η επιμήκυνση από μόνη της θα λύσει το πρόβλημα αν η Ελλάδα δεν εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.
"Η αναδιάρθρωση θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις και θα είχε αρνητικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και όσους κατέχουν κρατικούς τίτλους. Το κόστος της θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής… Ακόμα και η απλή συζήτηση γι' αυτή, θεωρώ πως βλάπτει τον τόπο" υποστηρίζει ο κ. Προβόπουλος.