Στραμμένα είναι όλα τα βλέμματα στο πόρισμα που θα κατατεθεί την Δευτέρα στον πρόεδρο της Βουλής. Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αναφέρουν πληροφορίες.
Συνεχίζεται η "θύελλα" στο πολιτικό σκηνικό από τη διαρροή ονομάτων πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που πιθανότατα θα περιλαμβάνονται στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens.
Τα μέλη της επιτροπής, σβήνουν και γράφουν σημεία του πορίσματος, με το οποίο θα φωτογραφίζουν πολιτικές ευθύνες, αλλά και θα ζητούν την περαιτέρω διερεύνηση πράξεων ή παραλείψεων πρώην υπουργών από προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής.
Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται η πρόταση της πλειοψηφίας και για τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπώνονται οι ευθύνες των πρώην υπουργών, εάν δηλαδή θα κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες ή άλλου είδους ευθύνες και για ποια ποιους.
Οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής ωστόσο δεν κατόρθωσαν να αναδείξουν τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών, πολλώ δεν μάλλον την ροή μαύρου χρήματος σε πολιτικά πρόσωπα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος κατονομάζεται στην πρόταση της πλειοψηφίας, μιλώντας την εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο", πρότεινε δύο τρόπους για να φθάσει η έρευνα στην αλήθεια.
"Θέλουμε να μάθουμε την ταμειακή αλήθεια για τη Siemens. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την υπερκοστολόγηση των προμηθειών. Τρεις οι ξένες λογιστικές εταιρείες, οι οποίες θα κάνουν μια αποτίμηση του παραπάνω κόστους που ενδεχομένως μας στοίχισαν οι προμήθειες της Siemens. Τότε αυτομάτως το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι, να κάνουμε μια αγωγή στη Siemens Γερμανίας τη μητρική" υποστήριξε ο κ. Χριστοδουλάκης.
Πολύς λόγος έγινε από τα κόμματα της αριστεράς για το γεγονός ότι δεν ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί των δύο μεγάλων κομμάτων και δεν έγινε έρευνα στα βιβλία τους με εντολή της εξεταστικής επιτροπής παρά το γεγονός ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος έχει πει για καταβολές και στα δυο κόμματα εξουσίας.
Ο δικηγόρος του Θόδωρου Τσουκάτου, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι το 1999 πήρε 1.000.000 μάρκα, τα οποία μπήκαν στη συνέχεια στα ταμεία του κόμματος, υποστήριξε ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ δεν αντέχουν στον έλεγχο των βιβλίων τους.
"Το πολιτικό σύστημα έδωσε εξετάσεις στρουθοκαμηλισμού -δήλωσε ο συνήγορος του Θ. Τσουκάτου, Δ. Γκούσκος- και θέλω, διόλου χαρούμενος, να διαπιστώσουμε ότι που καταλήγει η εξεταστική επιτροπή, η οποία που αποτελείται από έντιμα άτομα. Και είμαι και γω βέβαιος ότι οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Τους το επέτρεψε το πολιτικό σύστημα;"
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας την εντολή Παπανδρέου να "ματώσουν" για να βρεθεί η αλήθεια προτείνουν περαιτέρω έρευνα για 5 δικούς τους, πρώην, υπουργούς και για 7 "γαλάζιους".
Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία δεν βρήκε ευθύνες για κανέναν "γαλάζιο" υπουργό, αποδίδει ευθύνες και στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, παρά τις ενστάσεις του περιβάλλοντος του Κώστα Καραμανλή και χαρακτηρίζει την υπόθεση της Siemens αποκλειστικά "πράσινο" σκάνδαλο.
"Είναι προφανές για τη ΝΔ το σκάνδαλο αυτό περιλαμβάνει συμβάσεις που υπεγράφησαν αποκλειστικά και μόνο σε διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη" τόνισε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος.
Για συγκάλυψη έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τις θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων στην επιτροπή.
"Τα δύο μεγάλα κόμματα αντί να συμφωνήσουν στο να υπάρξουν ουσιαστικές αποκαλύψεις για το που πήγαν τα 100 εκατ μίζες από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ουσιαστικά λειτούργησαν ως επιτροπή συγκάλυψης του όλου αυτού σκανδάλου" σημείωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Η εξέλιξη της υπόθεσης του Βατοπαιδίου και τα πενιχρά αποτελέσματα των ερευνών της επιτροπής για την Siemens έχουν ανοίξει έναν διάλογο για το μέλλον των εξεταστικών, με την κοινή γνώμη να τις αμφισβητεί.
Υπέρ της εξεταστικής για την αποστολή ανακριβών στοιχείων στη Eurostat τάσσεται ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής" όχι όμως μίας εξεταστικής για την οικονομία. "Δεν μπορεί να υπάρξει εξεταστική για την οικονομία. Δεν μπορεί να γίνει γιατί τον απολογισμό των κυβερνήσεων τον κάνουν οι πολίτες" αναφέρει ο κ. Σαχινίδης.