Σε ετοιμότητα δηλώνει η Γερμανία για να συμβάλει σε μια συνολική στρατηγική για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, χωρίς να αποκλείει και μεθόδους αναδιάρθρωσης. Το μόνο που συζητάει η Αθήνα είναι η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου στήριξης.
Το γεγονός ότι η Γερμανία επεξεργάζεται σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ, λίγες ώρες μετά την προαναγγελία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι επίκειται συνολική λύση στην κρίση χρέους.
"Φαίνεται πως είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, καθώς τις διαβάζουμε και κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων, αλλά υπάρχει ανάγκη μιας συνολικής στρατηγικής. Και στη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικης η γερμανική κυβέρνηση θα συμβάλει με τις δικές της δυνάμεις" ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Όλα τα σενάρια συγκλίνουν στη λύση της επαναγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με χαμηλότοκα δάνεια από το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Το Reuters υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη λύση θα ανακοινωθεί παράλληλα με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι η μόνη συζήτηση στην οποία συμμετέχει η επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δισ. Ο Γιώργος Πεταλωτής ήταν κατηγορηματικός στο press room. "Η δική μας θέση -είπε- όπως και η θέση της ΕΕ είναι συγκεκριμένη. Δεν τίθεται θέμα εφαρμογής τέτοιων σεναρίων. Η τήρηση των στόχων είναι η μόνη πραγματικότητα, το μόνο πραγματικό σενάριο. Είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη συζήτηση στην οποία συμμετέχουμε και η οποία είναι σοβαρή που γίνεται είναι για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους".
Ο επίτροπος Όλι Ρεν, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Welt", ζητεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην αύξηση των πόρων του ταμείου, καθώς -όπως τονίζει η ηρεμία στις αγορές είναι προσωρινή. "
Η αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητας του ταμείου στήριξης και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του έχει νόημα ως κομμάτι του συνολικού πακέτου διάσωσης" σημειώνει ο επίτροπος και προσθέτει: "Είναι αναγκαίο οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη να φροντίσουν ώστε να μην αποφασίζουν οι χρηματαγορές και να μην απειλούν την οικονομική ανάκαμψη".
Οι πιέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων προς τη Γερμανία για να χαλαρώσει τη στάση της και να συμφωνήσει στα μέτρα διάσωσης προκαλούν την αντίδραση του επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκουίντο Βεστερβέλε, ο οποίος απάντησε στις κατηγορίες Γιούνκερ και Μπαρόζο για λαϊκίστικη στάση των Γερμανών.
"Με ανησυχεί πώς ορισμένοι στην Ευρώπη μετά απ' αυτήν την οικονομική κρίση θέλουν να εγγράψουν έτσι απλά στην ημερήσια διάταξη ότι η συσσώρευση νέου χρέους είναι η λύση του προβλήματος. Η κοινωνικοποίηση των εθνικών χρεών θα αφαιρούσε την πίεση για δημοσιονομική σύγκλιση" επισήμανε ο Βεστερβέλε.
Υπέρ της βοήθειας, αλλά με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα φαίνεται πως τάσσεται και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τονίζει ότι για να σκεφτούν οι Ευρωπαίοι την έκδοση ευρωομολόγου, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει οικονομική σύγκλιση.