Τις απόψεις τους για την θέσπιση ΑΟΖ στο Αιγαίο ανέπτυξαν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί. Τη βούληση της κυβέρνησης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τόνισε ο πρωθυπουργος. Υπέρ της ΑΟΖ στο Αιγαίο, Σαμαράς και Καρατζαφέρης. Αιχμές για τους χειρισμούς από Παπαρήγα και Τσίπρα.
Τα ελληνοτουρκικά και κυρίως η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο, μονοπώλησαν τη συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, επανέλαβε την βούληση της κυβέρνησης, να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες με όλες τις γειτονικές χώρες και πρόσθεσε: "Στην καρδία της έντασης της μεταξύ μας σχέσης παραμένει επίμονα το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Είναι ζήτημα νομικό, σύνθετο, πολύπλοκο, που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα και αυτό κάνουμε. Επειδή λέγονται συχνά πολλά με επιπολαιότητα, υπεραπλουστεύσεις, διαστρεβλώσεις, ελπίζω σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και να αποφύγουμε τα εύκολα συνθήματα. Πολιτική μας όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με όλους τους γείτονες μας. Έχουμε συνολική στρατηγική και την επιδιώκουμε ενεργά".
Υπέρ της θέσπισης ΑΟΖ τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υπογράμμισε ιδιαίτερα την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και τόνισε: "Εγώ προτείνω να προχωρήσουμε άμεσα, στη θέσπιση της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, της ΑΟΖ. Στη θέσπιση και μετά να την οριοθετήσουμε. Με όσες παράκτιες χώρες της περιοχής, έχουν επικάλυψη μαζί μας και είναι έτοιμες να το κάνουν. Να σημειωθεί ότι η ΑΟΖ περιλαμβάνει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, εντός των υδάτων και στο υπέδαφος του βυθού. Περιλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα και πηγαίνει πολύ πιο πέρα. Και όλοι καταλαβαίνουμε σε μια τέτοια εποχή τη σημαίνει αυτό. Όταν σε Αιγαίο και Μεσόγειο είναι γνωστό ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων".
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στο θέμα των ΑΟΖ με τους θαλάσσιους γείτονες μας καθώς όπως παρατήρησε δεν υπάρχει καμία πρόοδος και πρόσθεσε: "Γιατί να μην καθορίσετε την ελληνική ΑΟΖ, αφού το έχουν κάνει όλοι. Και δεν είναι μόνο ότι δεν την καθορίζεται στο Αιγαίο, στο νότιο Αιγαίο, μα δεν την καθορίζεται ούτε νότια της Κρήτης, ούτε απέναντι στη Λιβύη και την Αίγυπτο. Η μόνη ΑΟΖ που καθορίσατε είναι με την Αλβανία και αυτή εξέπεσε μετά την παρέμβαση της Τουρκίας προς την Αλβανία".
Στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος τόνισε: "Ανακηρύξτε την ΑΟΖ χωρίς να την οριοθετήσετε. Σε πρώτη φάση την ανακηρύσσουμε και μετά πάμε στην οριοθέτηση όπου έχουμε μια επικάλυψη με την Τουρκία. Αλλά τουλάχιστον μη χάνουμε χρόνο. Μη χάσουμε τη σύνδεση Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ γιατί αυτός είναι ένας νέος δρόμος ενέργειας για την Ευρώπη".
Ο Αλέξης Τσίπρας, έφερε ως παράδειγμα πολιτικής τις διπλωματικές κινήσεις της κυπριακής δημοκρατίας και πρόσθεσε: "Έχει διδαχθεί κάτι η ελληνική εξωτερική πολιτική, από τη μεθοδική προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης για αυτά τα ζητήματα; Είναι αποτελεσματική η πολιτική της Κύπρου. Πηγαίνετε λοιπόν ένα ταξίδι στη Λευκωσία, τουλάχιστον να συνεννοηθείτε με την Κυπριακή κυβέρνηση".