Ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens άφησε να εννοηθεί o πρωθυπουργός, λέγοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς όπου ανήκουν.
Ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, παρά τις όποιες δυσκολίες, άφησε να εννοηθεί o πρωθυπουργός, ζητώντας παράλληλα να γίνουν συντονισμένες ενέργειες από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο μία ημέρα μετά την κατάθεση του πορίσματος από την εξεταστική επιτροπή, η οποία δεν κατάφερε να φθάσει στους τελικούς αποδέκτες του "μαύρου" χρήματος, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε: "Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και σε αυτούς όπου ανήκουν".
Μετά και την τελευταία επιστολή του Χάρη Παμπούκη προς τη Siemens Ελλάδος, η οποία υπήρξε προάγγελος των απαιτήσεων που ετοιμάζεται να εγείρει η χώρα μας, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε:
Τον Χάρη Καστανίδη να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες επιβολής προστίμων για θέματα παραβίασης των αρχών διαφάνειας
Τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να διατάξει έρευνα από την επιτροπή ανταγωνισμού για παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, και
Τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την έγερση αγωγών αποζημίωσης σε βάρος της Siemens.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς επέκρινε την κυβέρνηση ότι θα επιχειρήσει να παραπέμψει σε προανακριτική μόνο τα "γαλάζια" στελέχη τα οποία κατονομάζονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας για πράξεις ή παραλείψεις τους, που τελέστηκαν μετά το 2007. Από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Δευτέρας, και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς είπε: "Μήπως θα συστήσετε προανακριτική επιτροπή μόνο για τη διετία 2007-2009 της ΝΔ που δεν είναι παραγεγραμμένη; Αυτό -θα σας ρωτήσουν- ήταν το σκάνδαλο της Siemens και η κάθαρση που ευαγγελιστήκατε; Μια διετία; Μόνο εκείνη η οποία σας βολεύει; Και θέλω τότε να δω ποιοι θα είναι αυτοί οι 30 βουλευτές, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που θα βάλουν την υπογραφή τους σε μια προδιαγεγραμμένη και νομολογημένη, πλέον, αποτυχία".
Στο πόρισμα της πλειοψηφίας που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στον πρόεδρο της Βουλής, κατονομάζονται 5 "πράσινοι" και 7 "γαλάζιοι" πρώην υπουργοί, για τους οποίους ζητείται περαιτέρω διερεύνηση, ενώ γίνεται πολύς λόγος για το σύστημα των "μαύρων" πληρωμών της Siemens, τις μαϊμού εταιρείες και τα παρένθετα πρόσωπα που χρησιμοποιούνταν για να νομιμοποιείται το βρώμικο χρήμα.
Στο πολυσέλιδο πόρισμα περιλαμβάνεται ξεχωριστό κεφάλαιο που αφορά στα κόμματα, τα οποία δεν ελέγχθηκαν με την αιτιολογία ότι η εξεταστική επιτροπή δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα. Ωστόσο καταγράφεται -έστω και κομψά- η παραδοχή ότι υπήρξε παράνομη χρηματοδότηση των κομμάτων από τη Siemens, ως εξής: "Από τα στοιχεία της ερευνώμενης υπόθεσης φαίνεται ότι τα κόμματα λαμβάνουν διάφορες μη νόμιμες χρηματοδοτήσεις από εταιρείες και χρηματικά ποσά άγνωστης προέλευσης από φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, δεν προέκυψε η ανάμιξη υπουργών ή υφυπουργών στη χρηματοδότηση των κομμάτων".
Εντονότατα αντέδρασαν οι "γαλάζιοι" και οι "πράσινοι" υπουργοί στην αναφορά του ονόματός τους στο πόρισμα της πλειοψηφίας. Ο Μιχάλης Λιάπης έκανε λόγο για προχειρότητα και πολιτικές σκοπιμότητες χωρίς όριο, ενώ ο Γιώργος Αλογοσκούφης μίλησε για πολιτική δίωξη και ζητεί από τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Την επιθυμία κάποιων να εκμεταλλευτούν πολιτικά το σκάνδαλο κατήγγειλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου.