Περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών για πέντε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ ζητά το πόρισμα της πλειοψηφίας. Συνολικά, το πόρισμα εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens αριθμεί περισσότερες από 2.000 σελίδες. Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων.
Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens. Το πόρισμα της πλειοψηφίας, ζητά την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τους Τάσο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιάννη Παπαθανασίου και Μιχάλη Λιάπη.
Κατά πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν περαιτέρω διερεύνηση για τους τροφοδότες λογαριασμούς μέσω των οποίων έφτασε "μαύρο" χρήμα στα ταμεία των κομμάτων, ενώ φαίνεται πως δεν "είδαν" εμπλοκή υπουργών και υφυπουργών στη ροή "μαύρου" χρήματος.
Για τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και τον Γιώργο Αλογοσκούφη, φαίνεται πως γίνεται λόγος μόνο για πολιτικές ευθύνες.
Τα "γαλάζια" μέλη της επιτροπής έδωσαν νωρίτερα τη δική τους αναφορά, κατονομάζοντας τον πρώην πρωθυπουργο Κώστα Σημίτη και επτά πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Ζητούν περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και σημειώνουν πως οι ίδιοι δεν είχαν την αρμοδιότητα να αναφερθούν σε ποινικές ευθύνες.
Σε ό,τι αφορά στον Κώστα Σημίτη, γίνεται αναφορά στη στενή σχέση με τον Θ. Τσουκάτο σε συνάρτηση με την ομολογία του πρώην "στρατηγού" για το 1 εκατ. μάρκα που μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, γίνεται αναφορά στη ματαίωση της λειτουργίας της ανεξάρτητης επιτροπής ελλέγχου προμηθειών το 1997 που οδήγησε τότε σε παραίτηση τον Χάρη Καστανίδη, καθώς και στην ανάθεση του C4i στη Saic παρά την αμφισβήτηση της νομιμότητας της ανάθεσης αυτής στην εν λόγω εταιρεία.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ και στα εξοπλιστικά προγράμματα, στους Patriot και το Ερμής, δείχνοντας τον Άκη Τσοχατζόπουλο και συνεργάτες τους και ζητώντας περαιτέρω έρευνα.
Στην πορισματική έκθεση της ΝΔ σημειώνεται πως "η αναφορά οποιουδήποτε προσώπου δεν περιέχει ίχνος αρνητικής αξιολόγησης και δεν αποτελεί παραπομπή, ούτε και παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας".
Για τα 4 "γαλάζια" στελέχη, αναφέρεται πως δεν προέκυψε κανένα στοιχείο γι' αυτούς, αλλά πως η ΝΔ δεν διαφωνεί για τον περαιτέρω έλεγχό τους προκειμένου να αποδείξουν και να υπερασπίσουν την τιμή και την υπόληψή τους.
Την ίδια ώρα, έντονες συζητήσεις προκαλεί η αδυναμία της εξεταστικής επιτροπής να ρίξει φως σε κρίσιμα σημεία της υπόθεσης, αφού δεν βρήκε "μαύρο" πολιτικό χρήμα σε λογαριασμούς πολιτικών -με εξαίρεση τον Τάσο Μαντέλη- ενώ δεν άνοιξε ούτε τους λογαριασμούς των δύο μεγάλων κομμάτων.
Ο ΛΑΟΣ, που δημοσιοποίησε πρώτος το πόρισμά του, θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην προανακριτική το άνοιγμα των κομματικών ταμείων. "Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχουμε στην προανακριτική επιτροπή αν δεν δεσμευθούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όλων όσοι ήταν κομματικοί ταμίες, αλλά και ότι δεν θα μπουν ασπίδες σε πρώην πρωθυπουργούς, όπως έγινε με την εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens, αλλά και με προηγούμενες, όπως π.χ. εκείνη για το Βατοπαίδι" σημειώνει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.
"Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γνωρίζουν για το θέμα των μιζών και τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια και οφείλουν να το αποκαλύψουν" δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, μιλώντας στο MEGA.
Συμπερασματικά, τα πρώτα στοιχεία από το πόρισμα της επιτροπής δείχνουν ότι τα μέλη της… ρίχνουν το μπαλάκι στους βουλευτές που θα υπογράψουν το κείμενο για τη συγκρότηση της προανακριτικής, καθώς για όλα τα ονόματα που αναφέρονται ζητείται η περαιτέρω έρευνα για τυχόν ευθύνες, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για πολιτικές ή αν υπάρχουν υπόνοιες και για ποινικές.
Παμπούκης προς Siemens
Αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου από τη Siemens με κάθε νομικό μέσο θα επιδιώξει η κυβέρνηση, η οποία καλεί τη διοίκηση της Siemens Ελλάς να συνδράμει ενεργητικά στη διαλεύκανση της υπόθεσης προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους αναμείχθηκαν με την υπόθεση των "μαύρων" ταμείων της εταιρείας.
Σε επιστολή που έστειλε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens στην Ελλάδα, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης τονίζει ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της εταιρείας με την ελληνική πολιτεία περνάει μέσα από το πλήρες ξεκαθάρισμα της υπόθεσης.
"Η Ελληνική Δημοκρατία θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της δικής της άμεσης ζημίας από τις φαύλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από την εταιρία σας. Το ίδιο προφανώς αναμένεται να πράξουν και οι διοικήσεις των ζημιωθέντων εταιριών όπως επιβάλλει ο νόμος" σημειώνει ο υπουργός.
Να επιληφθεί της διερεύνησης της υπόθεσης Siemens στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά με επιστολή του στον πρόεδρό της Ζοζέ Μπαρόζο ο Γιώργος Καραταζαφέρης.
Ο Φώτης Κουβέλης καλεί την κυβέρνηση να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τον γερμανικό κολοσσό, "όχι μόνο για τα ποσά τα οποία εδόθησαν ως δώρο αλλά και στη βάση της ζημίας που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο".
Ευρωπαϊκή παρέμβαση για να πειστεί η Siemens να δώσει στοιχεία ζητά με επιστολή του και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Σαμαράς: Προτείνει έλεγχο πόθεν έσχες υπουργών από το '74
Να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία υπουργών και υφυπουργών, αναδρομικά από το 1974, πρότεινε το απόγευμα της Δευτέρας ο Αντώνης Σαμαράς, στη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.
"Σας προτείνω σήμερα, εδώ στη Βουλή, να συμφωνήσουμε να ζητήσουμε από την ελληνική Δικαιοσύνη έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των βουλευτών που έγιναν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 ως σήμερα… Όταν μπήκε βουλευτής τι είχε το 'πόθεν έσχες' του, στη διαδρομή του τι απέκτησε, όταν παραμένει σήμερα βουλευτής ή όταν έφυγε, ποιο ήταν τότε το πόθεν έσχες" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
"Πιστεύω -είπε- ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανακτήσει ο πολιτικός κόσμος τη σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει με τον ελληνικό λαό".