Έντονες αντιδράσεις απο τα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων που αναφέρονται στο πόρισμα για το σκάνδαλο της Siemens. Κάνουν λόγο για προχειρότητες και αθλιότητα. "Δεν είχαμε δικαιοδοσία να ελέγξουμε τα κομματικά ταμεία", αναφέρει ο πρόεδρος της επιτρόπής, Σήφης Βαλυράκης.
Χωρίς καμία έκπληξη αλλά με καθυστέρηση κατατέθηκε το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο της Siemens.
Οι βουλευτές της πλειοψηφίας θεωρούν πως ενδεχομένως υπάρχουν ευθύνες 5 πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και 7 της Νέας Δημοκρατίας και με το πόρισμα τους ζητούν την περαιτέρω διερεύνηση των πράξεων ή των παραλείψεων τους, που είχαν ως αποτέλεσμα τη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από τις συμβάσεις της Siemens.
Για τους Τάσο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη, εντοπίστηκαν ευθύνες για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ. Επίσης για τον Χρήστο Βερελή αλλά και για τον Μιχάλη Λιάπη εντοπίζονται ευθύνες για τις συμβάσεις του ΟΣΕ.
Ο Χρήστος Βερελής παρενέβη το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή "Ανατροπή" και δήλωσε: "Μίλησα με τον πρόεδρο της Βουλής και του το επισήμανα αυτό. Είναι διαφορετικό να σε προτείνει ένα κόμμα από ότι τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί. Αυτό βεβαίως είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει αντικείμενο προσοχής και να μην γίνουν τέτοια λάθη τα οποία δημιουργούν εντυπώσεις".
Στο "κάδρο" του ΠΑΣΟΚ μπαίνει ο Άκης Τσοχατζόπουλος για το θέμα των εξοπλιστικών, λόγω των εμβασμάτων που δέχονταν στενοί του συνεργάτες από τα "μαύρα" ταμεία της Siemens. Περαιτέρω έρευνα για τη σύμβαση και την τμηματική παραλαβή του συστήματος C4I ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το Γιάννο Παπαντωνίου, τον Γιώργο Βουλγαράκη, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τον Βύρωνα Πολύδωρα.
Για το θέμα ο Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε: "Όλο το σκάνδαλο της Siemens σε ότι αφορά τον Παυλόπουλο, είναι 799.356 χιλιάδες ευρώ, το παρέλαβα λέει και εξαιτίας τούτου όπως λέει η εξεταστική επιτροπή, δεν διαχειρίστηκα με την πρέπουσα προσοχή τη δημόσια περιουσία και έχει συμβεί το ακριβώς αντίστροφο".
Για συγκάλυψη γίνεται λόγος στο πόρισμα για τους Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος δήλωσε: "Αθλιότης. Είναι μια διαδικασία σε ο,τι αφορά το πρόσωπο μου, που θίγει τη λειτουργία της Δημοκρατίας".
Στο πόρισμα υπάρχει η παραδοχή ότι τα κόμματα πήραν παράνομες χρηματοδοτήσεις από τη Siemens όμως η επιτροπή δεν προχώρησε την έρευνα στα κομματικά ταμεία καθώς όπως είπε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, δεν υπήρχε τέτοια αρμοδιότητα.
Το πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά για τα κομματικά ταμεία: "Από τα στοιχεία της ερευνόμενης υπόθεσης φέρεται ότι τα κόμματα λαμβάνουν διάφορες μη νόμιμες χρηματοδοτήσεις από εταιρίες και χρηματικά ποσά άγνωστης προέλευσης από φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο δεν προέκυψε η ανάμειξη υπουργών ή υφυπουργών στη χρηματοδότηση των κομμάτων".
Μοναδική αναφορά στο θέμα των "εισφορών" της Siemens στα κομματικά ταμεία, γίνεται για τον Θόδωρο Τσουκάτο και το ένα εκατομμύριο μάρκα, που έλαβε ως χορηγία, καθώς και για το έμβασμα των 100 εκατ. δραχμών που κατατέθηκαν από την εταιρία "Mayo" – η οποία αποδείχθηκε ότι είχε σχέσεις με τη Siemens – στη Νέα Δημοκρατία.
Στο πόρισμα γίνεται εκτενής αναφορά για τον τρόπο λειτουργίας των "μαύρων" ταμείων, μέσω υπεράκτιων εταιριών "μαϊμού" και παρένθετων προσώπων, ωστόσο τα ίχνη του χρήματος χάθηκαν μιας και οι διανομές σε πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους γίνονταν σε ρευστό.
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, στην 10σέλιδη πορισματική της αναφορά, βάζει στο "στόχαστρο" της τον Κώστα Σημίτη και 7 "πράσινους" υπουργούς τονίζοντας πως οι ευθύνες τους πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας προανακριτικής επιτροπής.
Επίσης οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως δεν έχουν αντίρρηση να ελεγχθούν και οι "γαλάζιοι" πρώην υπουργοί που αναφέρονται στο πόρισμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να υπερασπιστούν την τιμή και την υπόληψη τους, ενώ η έκθεση καταλήγει με τις εξής φράσεις: "Η αναφορά οποιουδήποτε προσώπου στην παρούσα έκθεση δεν περιέχει ίχνος αρνητικής αξιολόγησης. Δεν αποτελεί παραπομπή, ούτε παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας. Απλώς προσανατολίζει την περαιτέρω έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες, που μόνο η Ολομέλεια της Βουλής δικαιούται να διώξει και να καταλογίσει σύμφωνα με το Σύνταγμα".
Ο Μιχάλης Λιάπης και ο Γιώργος Αλογοσκούφης κάνουν λόγο για προχειρότητα και γκάφες, ενώ κατηγορούν τους κυβερνητικούς βουλευτές για υπερβάλλοντα ζήλο να κατηγορήσουν στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης.