Αντιμέτωποι με προσαγωγή στο αυτόφωρο και προφυλάκιση θα βρίσκονται στο εξής όσοι δεν αποδίδουν ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ και όσοι καθυστερούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο για μεγάλο διάστημα, με βάση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Βαριές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει όμως και ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
Έτσι, η μη απόδοση του ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων, αλλά και και η μεγάλη καθυστέρηση πληρωμής χρεών στο Δημόσιο θα "οδηγεί" πλέον τους φορολογούμενους στο αυτόφωρο και την προφυλάκιση, αφού τα αδικήματα αυτά από στιγμιαία που ήταν μέχρι σήμερα, μετατρέπονται σε διαρκή.
Ειδικότερα, το νέο σχέδιο νόμου για τη φορολογία, που συζητήθηκε την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει ότι όσοι καθυστερούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο για διάστημα πάνω από οκτώ μήνες, θα αντιμετωπίζουν το αυτόφωρο, αλλά και ποινές φυλάκισης, ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Στο σχετικό σχέδιο νόμου δεν διευκρινίζεται πάνω από ποιο ποσό θα ισχύει η διαδικασία του αυτοφώρου.
Θα επιβάλλονται, επίσης, απαγόρευση εξόδου, χρηματική εγγύηση, αλλά και προφυλάκιση για όσους φορολογούμενους διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, όπως η μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ.
Άλλη διάταξη του φορολογικού σχεδίου νόμου προβλέπει ότι δεν θα επιτρέπεται αναστολή ποινής ή μετατροπή της σε περίπτωση δικαστικής διαφοράς, αν πρώτα ο φορολογούμενος δεν καταβάλει τις οφειλές του στο Δημόσιο.
Στην προτεραιότητα ελέγχου από το ΣΔΟΕ και τις εφορίες θα βρεθούν ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και σύμβουλοι επιχειρήσεων, οι οποίοι δηλώνουν στην εφορία από 15.000 έως 25.000 εισόδημα το χρόνο.
Με τις νέες ρυθμίσεις του φορολογικού αυξάνει από 25% στο 50% η προκαταβολή σε περίπτωση προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ καθιερώνεται η ηλεκτρονική φοροκάρτα για τη συλλογή αποδείξεων, η οποία θα είναι ανώνυμη και προαιρετική.
Ανατροπές φέρνει, επίσης, το νέο φορολογικό και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, άνω των 150.000 ευρώ, και καθυστερούν να τα καταβάλλουν για πάνω από ένα χρόνο. Τα ονόματα των οφειλετών αυτών θα δημοσιοποιούνται, όπως και όσων εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Μέσω του ελεγκτικού συνεδρίου θα καθοριστεί πόσα από τα 32 δισ. χρέη σήμερα προς το Δημόσιο θα είναι εισπράξιμα ή όχι, όμως και στην περίπτωση που αρκετά από αυτά θεωρηθούν ανείσπρακτα από το Δημόσιο, αυτά δεν θα διαγράφονται.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από το 2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τα αδιανέμητα κέρδη από 24% σε 20%, ενώ όσοι παίρνουν μερίσματα θα φορολογούνται για αυτά με 25%.
Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές θα επιβαρύνονται με 2 τοις χιλίοις, αντί 1,5 σήμερα.
Αλλαγές προβλέπονται και στην καταβολή του ΦΠΑ για τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα μπορούν στο εξής να τον καταβάλλουν σε τρεις μηνιαίες δόσεις με τις ανάλογες προσαυξήσεις, αλλά καμία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.
Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και αντίστροφα, ενώ αίρεται το τραπεζικό απόρρητο σε περίπτωση ελέγχου με ένα απλό αίτημα του προϊσταμένου της ΔΟΥ.