Ο υφυπουργός οικονομικών της Γερμανίας, προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει η χώρα μας για να πουν οι Γερμανοί το "ναι" στη μείωση του επιτοκίου για τα 110 δισ. Δημοσκόπήση μεταξύ αναλυτών, προβλέπει στάση πληρωμών από την Ελλάδα.
Το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα μπαίνει για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο των δανειστών μας παρά τις ήδη δραστικές περικοπές στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και τις αλλαγές σε συλλογικές συμβάσεις, που δίνουν το πράσινο φως για υπό προϋποθέσεις μειώσεις μισθών.
Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γιέργκ Άσμουσεν, δήλωσε πως υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του επιτοκίου των 110 δισ. ευρώ μόνο εάν υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη για μείωση του χρέους και υπογράμμισε πως αν και το πρόγραμμα, που ακολουθεί η χώρα μας είναι καλά σχεδιασμένο, δεν είναι αρκετό μιας και θα πρέπει να μειωθούν και οι μισθοί για να ανακτήσει η ελληνική οικονομία την ανταγωνιστικότητα της.
Ο ίδιος πρόσθεσε: "Η μοναδική συγκυρία που είχε η Ελλάδα στο παρελθόν δεν υπάρχει πλέον και τώρα πρέπει να ορίσει ξανά τι πρέπει να κάνει για να βγει από τη κατάσταση που είναι. Εκ των πραγμάτων χρειάζεται ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης αρχίζοντας με τη πολιτική μισθών".
Λίγο πριν φτάσουν τα πρώτα κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα, τα "φώτα" στρέφονται στη Σύνοδο του Νταβός, όπου ηγέτες κρατών αλλά και επιχειρηματίες θα συζητήσουν για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς και για τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που υπάρχουν, οι οποίοι αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της παγκόσμιας ανάκαμψης.
Η Άνγκελα Μέρκελ, αναγνώρισε τις προσπάθειες προσαρμογής, που γίνονται στην Ελλάδα, σημειώνοντας την ίδια στιγμή πως απαιτείται στενότερα συντονισμένη οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη, ενώ τόνισε: "Έχω πλήρη συνείδηση ότι ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να πάρουν σκληρά μέτρα προσαρμογής. Είτε στην Ελλάδα όπου παρακολουθούμε με μεγάλο σεβασμό τι έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση είτε σε άλλες χώρες στις οποίες έχουν γίνει πάρα πολλά".
Στα γερμανικά σχόλια για το ελληνικό χρέος ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IFO, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Το Bloomberg παρουσιάζει δημοσκόπηση μεταξύ 1000 επενδυτών και αναλυτών εκ των οποίων το 59% εκτιμά ότι μέχρι το 2015 τουλάχιστον μια χώρα θα έχει αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ενώ το 75% να πιστεύει πως η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την στάση πληρωμών.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος και δήλωσε: "Η σκληρή δοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας σε αυτή την περίοδο με την κρίση που έχουμε μας θέτει ενώπιον νέων προκλήσεων. Όλοι μαζί, πολίτες επιχειρήσεις, κράτος, καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε αυτές με σχέδιο, αποφασιστικότητα και διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας".