"Φρένο" έβαλε η Κομισιόν στη συγχώνευση της Aegean με την Olympic Air. Δεν μπορεί να υπάρξει μονοπωλιακή κατάσταση στην ελληνική αγορά αεροπορικών υπηρεσιών, αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δεν επιτρέπει η Κομισιόν την προτεινόμενη συγχώνευση των αεροπορικών εταιριών Aegean Airlines και Olympic Air.
Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίμ Αλμούνια αναφέρει πως η συγχώνευση θα οδηγούσε σε οιωνεί μονοπώλια με υψηλότερες τιμές και χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες για τους επιβάτες.
Σε κοινή ανακοίνωση Aegean και Olympic Air, αναφέρουν πως μετά από αυτή την εξέλιξη, λύεται η αρχική τους συμφωνία, ενώ μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη της απόφασης θα καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειες τους.
Σχολιάζοντας την απόφαση ο πρόεδρος της Aegean, Θ. Βασιλάκης δήλωσε: "Προσφέραμε σημαντικές διαβεβαιώσεις για την προστασία των καταναλωτών καθώς και διευκολύνσεις για την είσοδο νέων ανταγωνιστών στην εσωτερική αγορά. Δυστυχώς η ΕΕ κατέληξε στη μη έγκριση της συγκέντρωσης. Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για ακόμη ισχυρότερη εκπροσώπηση στον ευρωπαϊκό κλάδο αερομεταφορών".
Ο πρόεδρος της Marfin Investment Group, Ανδρέας Βγενόπουλος, προέβλεψε αρνητικές επιπτώσεις και πρόσθεσε: "Η απόφαση της ΕΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για την οικονομία της χώρας μας, θα λειτουργήσει δε υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας".
Παράγοντες της Aegean αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η ελληνική πλευρά κατέθεσε πρόταση για διετές "πάγωμα" των τιμών των εισιτηρίων εσωτερικού. Ωστόσο η πρόταση δεν εισακούστηκε από την Κομισιόν, που ζήτησε την παραχώρηση μέρους τους στόλου και ένα από τα δύο ονόματα σε μια τρίτη εταιρία, που θα μπορούσε να μπει στην ελληνική αγορά.
Την αντίθεση τους στη συγχώνευση είχαν καταθέσει και οι πιλότοι της Ολυμπιακής, με υπόμνημα 124 σημείων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε θετικά την απόφαση της Κομισιόν. Οι αρμόδιοι τομεάρχες, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Νότης Μηταράκης, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους ότι προέχει η προστασία του καταναλωτή και προσθέτουν: "Είναι πρωταρχικής σημασίας η προστασία του Έλληνα καταναλωτή από οιωνεί μονοπώλια. Οποιαδήποτε συγκέντρωση στον χώρο των αερομεταφορών πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις απαραίτητες διασφαλίσεις παροχής ποιοτικών και ανταγωνιστικών υπηρεσιών".