Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας, αναφορά στα σκάνδαλα και απάντηση στην κριτική περιελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού, την Τετάρτη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας, αναφορά στα σκάνδαλα και απάντηση στην κριτική περιελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού, την Τετάρτη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης στη Βουλή, που κύλησε σε ήπιους γενικά τόνους, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα περνά μια ιστορική φάση και απέδειξε πως όταν βάζει στόχους τους πετυχαίνει. Συνέστησε, μάλιστα, στους βουλευτές να μην θεωρούν δεδομένα όλα όσα ακούγονται για το δημόσιο χρέος και πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για να βγει από την κρίση.
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική που δέχεται από τα κόμματα της αριστεράς για την οικονομική πολιτική, λέγοντας: "Θα απαντήσω σε όλους αυτούς τους a la cart υπερασπιστές της Αριστεράς… Είναι αριστερή πολιτική να κληρονομείς χρέη στα παιδιά σου και στα παιδιά των παιδιών σου, ή να προστατεύεις συντεχνίες και να απαγορεύεις στους νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα που ονειρεύονται, μόνο και μόνο επειδή αυτό είναι κλειστό και προστατευόμενο; Είναι προοδευτικό, να επιτρέπεις σε κάποιους να βγαίνουν στη σύνταξη από τα 45, σε βάρος όλων των υπολοίπων εργαζομένων,".
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο της Siemens, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως θα ενισχυθούν οι προσπάθειες για να υπάρξει διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα και το χτύπημα του "μαύρου" πολιτικού χρήματος και τόνισε. "Είμαι περήφανος που ως αξιωματική αντιπολίτευση ζητήσαμε εξεταστικές επιτροπές για κάθε θέμα, που δηλητηρίαζε το δημόσιο βίο, ακόμα και αν αφορούσε και δικές μας κυβερνήσεις. Πόσο περήφανοι είναι σήμερα αυτοί που απέρριπταν συνεχώς τις προτάσεις μας;… Πόσο περήφανοι είναι αυτοί που έκλεισαν νύχτα τη Βουλή, για να εξασφαλίσουν την παραγραφή;".
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις θεσμικές αλλαγές, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και ο εκλογικός νόμος, ενώ αναφέρθηκε και στο φορολογικό λέγοντας ότι κινείται στην κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των βαρών. "Το φορολογικό νομοσχέδιο που περάσαμε πέρσι -είπε- μειώνει ή όχι συντελεστές στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα; Αυξάνει ή όχι τους συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα; Μειώνει ή όχι τους συντελεστές σε κείνα τα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται, δηλαδή δημιουργούν νέες οικονομικές δραστηριότητες, νέες θέσεις εργασίας. Είναι μια νέα πηγή παραγωγικών δραστηριοτήτων".
Στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε πήραν τον λόγο πάνω από 60 βουλευτές, ορισμένοι εκ των οποίων αναφέρθηκαν στο θέμα των εξεταστικών επιτροπών. Ο Γιώργος Λιάνης, μάλιστα, είπε ευθέως στον κ. Παπανδρέου πως το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να κάνει έλεγχο στο κομματικό ταμείο του για ν' αποδείξει πως δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. "Πρόεδρε -τού είπε- όταν είπαμε όλα στο φως και πως θα ματώσουμε, οι πολίτες μας πίστεψαν. Με το να μην ψάχνουμε στο δικό μας ταμείο, δίνουμε την εντύπωση πως όλα είναι στο σκότος".
Αυστηρή ήταν και η κριτική που έγινε και από τον Νίκο Σαλαγιάννη ο οποίος τόνισε πως το κόμμα δεν λειτουργεί και πως οι βουλευτές όταν εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, το κάνουν γιατί η πίεση από τους πολίτες είναι πολύ μεγάλη. "Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας συμπιέζεται και ματώνει. Το τι συμβαίνει στα γραφεία μας εμείς το ξέρουμε. Πρώτα έρχοταν οι γονείς για τα παιδιά τους, τώρα έρχονται για τους ίδιους. Είμαστε μαζί σου. Ούτε αντάρτες είμαστε ούτε συνομώτες. Αγωνίες εκφράζουμε" ανέφερε ο κ. Σαλαγιάννης.
Οι κύριοι Κουρουπλής και Τσιρώνης ζήτησαν να υιοθετήσει η κυβέρνηση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το 2012 να δώσει πίσω τα χρήματα που έκοψε από τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Από την πλευρά του, ο Μίμης Ανδρουλάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει τη στρατηγική της κυβέρνησης εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων στις Βρυξέλλες, λέγοντας: "Κάτω από εσάς και τον κ. Παπακωνσταντίνου υπάρχει κάποιο κέντρο που χαράζει τη στρατηγική μας για να είμαστε έτοιμοι για τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους ή θα κληθούμε πάλι να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις των Γερμανών;".