Εξηγήσεις ζητά ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, για την κατάσταση στη Νομική σχολή. Έκκληση στον πρωθυπουργό, απηύθυνε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών. Παρέμβαση Παπανδρέου. Ζήτησε να εφαρμοστούν οι νόμοι και να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου. Σαμαράς υπέρ κατάργησης ασύλου.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ζήτησε το πρωί της Τετάρτης, από τον προϊστάμενο Εισαγγελέων Εφετών, κ. Σακελάκο να καλέσει τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για την κατάσταση στη Νομική σχολή αλλά και για ποιους λόγους οδηγήθηκε εκεί η κατάσταση.
Λίγο νωρίτερα, έκκληση στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς, απηύθυνε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου των πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου Αθηνών, να εγγυηθούν για την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών από την Νομική Σχολή όπου έχουν κάνει κατάληψη, σε άλλο χώρο.
Ο πρύτανης κάλεσε να προσέλθουν άμεσα στο πανεπιστήμιο, για να συσκεφθούν τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, την υφυπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Α. Νταλάρα, τον περιφερειάρχης Γ. Σγουρό και τον δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνη, για να βρεθεί ο χώρος της ασφαλούς μετάβασης των μεταναστών.
Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Γ. Ραγκούσης, ήταν κατηγορηματικό ήδη από την Τρίτη ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών.
Συνεργάτες του υπουργού ζητούν από τις πρυτανικές αρχές να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
Το θέμα είναι ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής, τόνισε ο κ. Πελεγρίνης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ενώ επέκρινε εκείνους που ιδιοτελώς εκμεταλλεύθηκαν πολιτικά το ζήτημα. Κατήγγειλε επίσης όπου επένδυσαν πολιτικά στην κατάλυση του θεσμού του ασύλου.
"Δεν τίθεται θέμα δυναμικής εκκένωσης της Νομικής Σχολής " τόνισε ο πρύτανης.
Η εφαρμογή του νόμου περί ασύλου, δεν ξεκινάει εκεί που αρχίζει η καταστολή του, υποστήριξε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου, ως πρόεδρος της Συνόδου των πρυτάνεων. Το ζήτημα μεταβιβάστηκε έντεχνα σε αυτούς που δεν μπορούν να το διαχειριστούν έτσι και ο θεσμός του Πανεπιστημίου τώρα ζητεί από το κράτος την εκπλήρωση των δικών του υποχρεώσεων, σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Παρέμβαση πρωθυπουργού
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκάλεσε, αργά το απόγευμα της Τρίτης, η υπόθεση της κατάληψης της Νομικής Σχολής Αθηνών από 300 παράνομους μετανάστες.
Σε συνομιλία που είχε ο Χρήστος Παπουτσής το βράδυ της Τρίτης με τους δημοσιογράφους, είπε ότι η εντολή που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι, να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου και όλοι οι παράγοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Παρέμβαση υπήρξε και από τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος μιλώντας με τους δημοσιογράφους στη δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο προς τιμήν του διπλωματικού σώματος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ασύλου. Ο κ. Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά ότι όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση ενός θεσμού που έχει πια ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και αυτό είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς κατήγγειλε ότι ομάδα νεαρών που συνόδευε τους μετανάστες στο εσωτερικό του κτιρίου της Νομικής κράτησαν για λίγη ώρα ως ομήρους 3-4 μέλη της ΔΑΠ, οι οποίοι -όπως είπε- δέχθηκαν πίεση να συναινέσουν στην κατάληψη. Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, χρειάστηκε να επέμβει μια μεγάλη ομάδα μελών της ΔΑΠ για να βγάλουν έξω τους φίλους τους.
"Μπαλάκι" οι ευθύνες
Οι ευθύνες για την κατάληψη της Νομικής έχουν γίνει "μπαλάκι" μεταξύ των πρυτανικών αρχών και των αρμόδιων υπουργών. Οι δύο πλευρές αντιπαρατίθενται και για τις επόμενες κινήσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η ενέργεια των μεταναστών είναι πολιτικά υποκινούμενη και τόνισε ότι η κατάληψη πρέπει να λήξει με τη συνδρομή όλων. "Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, οφείλουν ως έχουν εκ του νόμου την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή βεβαίως όλων των οργάνων της πολιτείας ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση" είπε η υπουργός.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης καταγγέλλει ότι η αστυνομία γνώριζε ότι οι παράνομοι μετανάστες θα ταξιδέψουν στην Αθήνα από την Κρήτη, αλλά δεν έκανε το παραμικρό για να αποτραπεί η κατάληψη. "Η πολιτεία και κυρίως το αρμόδιο υπουργείο ενημερώθηκε εγκαίρως να πράξει εκείνα τα οποία όφειλε να πράξει ώστε να μην οδηγηθούμε στο αδιέξοδο εκείνο που βρισκόμαστε τώρα" τόνισε ο κ. Πελεγρίνης.
Απαντώντας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής επιρρίπτει την ευθύνη για τη λειτουργία και ασφάλεια των χώρων του Πανεπιστημίου και την προστασία του ασύλου στις πρυτανικές αρχές και τις καλεί "να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διαχείριση της κατάστασης μέσα στο πλαίσιο των νόμων του κράτους". "Η πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία, το καθένα στο χώρο ευθύνης του, είναι έτοιμα να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών" σημειώνει ο κ. Παπουτσής.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θ. Κοκκαλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA, υποστήριξε ότι στην Αστυνομία δεν είχαν ακριβή εικόνα για το γεγονός ότι οι μετανάστες επρόκειτο να καταλύσουν στη Νομική, ούτε έλαβαν ποτέ αίτημα συνδρομής από τις πρυτανικές αρχές.
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Επίθεση στην κυβέρνηση για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εξαπέλυσε η γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, σημειώνοντας πως "η απαράδεκτη ολιγωρία και αδιαφορία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η μεγαλύτερη διάψευση της επικοινωνιακής 'επιτυχίας' της κατασκευής του φράκτη στον Έβρο, όταν φτάσαμε στο σημείο να χρειάζεται φράκτης στο λιμάνι του Πειραιά και στην πλατεία Συντάγματος".
Την αντίθεσή του στην κατάληψη διατύπωσε το ΚΚΕ, σημειώνοντας: "Αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτήριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών – προσφύγων, αλλά τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών".
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜΕGΑ", ζήτησε να ληφθούν αμέσως αποφάσεις, για να αποκατασταθεί η λειτουργία της Νομικής, θίγοντας το θέμα του ασύλου.
Ο Συνασπισμός, με ανακοίνωσή του, αποφεύγει να καταδικάσει την κατάληψη, καθώς στις οργανώσεις που οργάνωσαν την είσοδο των μεταναστών στη Νομική ήταν και νεολαία του. " Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι ο χώρος που επιλέγουν, αλλά η κραυγή απόγνωσης εκατοντάδων συνανθρώπων μας οι οποίοι αναγκάζονται με οριακό τρόπο να διεκδικήσουν το αυτονόητο" σημειώνει ο ΣΥΝ.
"Η εγκατάσταση των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής Σχολής είναι μια εντελώς αδιέξοδη και ανώφελη ενέργεια, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να εγείρει συντηρητικά ανακλαστικά και να επαναφέρει με αρνητικό τρόπο το θέμα του ασύλου" αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.
Η κατάληψη της Νομικής φέρνει στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Oικολόγοι Πράσινοι, σημειώνοντας ότι "εκφράζουν συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των μεταναστών για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα".
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ζήτησε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης. "Η λογική ότι υπάρχει άσυλο στο πανεπιστήμιο αφορούσε σε άσυλο ιδεών. Εγώ λέω στον κ. Παπουτσή κατ' αρχήν να μπει μέσα στο πανεπιστήμιο, να πάρει τους μετανάστες και να τους πάει σ' ένα χώρο ο οποίος να είναι προετοιμασμένος για να φιλοξενήσει αυτούς τους ατυχείς ανθρώπους" σημείωσε.
Αποφασισμένοι να παραμείνουν
Οι ίδιοι οι μετανάστες, που έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο κτίριο στην οδό Σόλωνος, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής και να νομιμοποιηθούν.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, πάντως, εμφανίσθηκε κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών, λέγοντας: "Η τελευταία μαζική και χωρίς κανένα κριτήριο νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών στη χώρα μας έγινε το 2005 και το 2007. Εμείς δεν πρόκειται, όπως ακριβώς δεν κάναμε τους πρώτους 15 μήνες έτσι και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε καμία μεμονωμένη ή μαζικού χαρακτήρα νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών".
Τους περίπου 300 παράνομους μετανάστες έφεραν με πλοίο από την Κρήτη και τους οδήγησαν το πρωί της Κυριακήςστη Νομική Σχολή αντιρατσιστικές οργανώσεις και αριστερές φοιτητικές παρατάξεις. Όπως υποστηρίζουν, δεν τίθεται θέμα παρακώλυσης των μαθημάτων, αλλά ούτε και θέμα υγιεινής.
Παράλληλα, εκπρόσωποι των οργανώσεων αυτών τονίζουν πως για την είσοδο των λαθρομεταναστών υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, φοιτητικές οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αντίστοιχα, αν και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες, καταγγέλλουν πως δεν συναίνεσαν για τη φιλοξενία των μεταναστών στη Νομική.