Κατηγορηματικά απέκλεισε ο Γιώργος Παπανδρέου, από το Νταβός, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, έχοντας μάλιστα ως... συμπαραστάτες τον Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Όλι Ρεν. Ωστόσο, τα σενάρια αναδιάρθρωσης συνεχίζονται στον διεθνή Τύπο.
Κατηγορηματικά απέκλεισε την Πέμπτη από το Νταβός ο Γιώργος Παπανδρέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, έχοντας μάλιστα ως… συμπαραστάτες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και τον επίτροπο Όλι Ρεν, οι οποίοι τόνισαν ότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα.
Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο διεθνές οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας και οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από τους τρόπους ενίσχυσης των μηχανισμών στήριξης των χωρών – μελών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.
"Λέω όχι στη χρεωκοπία, επίσης λέω ότι δεν βαδίζουμε προς αναδιάρθρωση" είπε στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. "Έχουμε -τόνισε- μια πολύ σαφή διαδρομή, οδικό χάρτη, θα έλεγα για να βγούμε από την κρίση του χρέους. Έχουμε κάνει θα έλεγα τα πιο δύσκολα πράγματα, μένει ακόμα να γίνουν πολλά, αλλά έχουμε βάλει μπροστά τις αλλαγές… Είμαστε σ' έναν δρόμο, όπου θεωρούμε ότι αν αυξήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2012 και αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μας θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές ακόμη και φέτος".
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού, αλλά και της δυνατότητας να αγοραζει κρατικά ομόλογα, λέγοντας: "Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό εργαλείο που θα καθησύχαζε τις αγορές και θα αντιμετώπιζε προβλήματα χρέους. Για παράδειγμα, η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη θα καθησυχάσει πολλούς από τους φόβους των αγορών για την έκρηξη χρέους που θα συμβεί το 2013-2014".
Ανάλογη θέση διατυπώνει και ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Τρισέ. "Δεν θέλω να υπαγορεύσω στις κυβερνήσεις τι να κάνουν, είναι σύνθετο το ζήτημα. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Πολλές δυνατότητες. Οπωσδήποτε δεν θα απέκλεια αυτήν. Θα τη θεωρούσα χρήσιμη υπό προϋποθέσεις" είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung", ο επίτροπος τονίζει ότι "μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεπαγόταν μεγαλύτερες οικονομικές αναταραχές" και συμπληρώνει: "Αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε".
Ωστόσο, τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συνεχίζονται στον διεθνή Τύπο, με τη "Handellblatt" να υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πλέον την ανάγκη αναδιάρθρωσης, μέσω της επαναγοράς ομολόγων. Παραθέτει μάλιστα και εκτιμήσεις του επικεφαλής του γιουρογκρούπ ότι με τον τρόπο αυτό το χρέος της Ελλάδας θα μειωνόταν κατά 9 δισ. ευρώ.
Παρ' ολα αυτά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η λύση αυτή είχε προταθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά η Ελλάδα την απέρριψε. "Είχαμε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, αλλά υπήρξε αντίθεσή της σε αυτό" αποκάλυψε ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε.
Μόλις το 15% των αναλυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters θεωρούν πιθανή μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η JP Morgan διαφωνεί με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωση και το θεωρεί επικίνδυνη λύση, ενώ και η UBS εκτιμά ότι δεν μπορεί χώρα μέλος της ευρωζώνης να οδηγηθεί σε πτώχευση.
Πάντως, ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία θεωρεί πιο πιθανή την αναδιάρθρωση χρέους γιατην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Πορτογαλία. "Μία χώρα που μπορεί να χρειαστεί αναδιάρθρωση, είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία, που υφίστανται άδικη μεταχείριση από τις αγορές" δήλωσε ο κ. Γκουρία στο περιθώριο του Νταβος.
Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Εβαλντ Νοβοτνι και μέλος της ΕΚΤ εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κρατικής χρεωκοπίας εντός Ευρωζώνης και τονίζει ότι ακόμη και εάν μερικές χώρες δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, θα πρέπει να παραμείνουν εντός Ευρωζώνης. "Ακόμη και σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της, δεν θα πρέπει μια χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος επιμένει ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους και μάλιστα μέσα στην επόμενη διετία. Όπως αναφέρει, "ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, δεν μπορούν να περιμένουν έως το 2013 για να προβούν σε αναδιάρθρωση του χρέους".