Στο προσκήνιο το θέμα της κατάργησης του ασύλου, με τον ΛΑΟΣ και τη ΝΔ, μάλιστα, να... διαγκωνίζονται ποιος θα καταθέσει τη σχετική πρόταση νόμου πρώτος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως χαρακτήρισε το νομικό πλαίσιο αρκετό.
Στο προσκήνιο έφερε και πάλι το θέμα της κατάργησης του ασύλου η κατάληψη της Νομικής, με τον ΛΑΟΣ και τη ΝΔ, μάλιστα, να… διαγκωνίζονται ποιος θα καταθέσει τη σχετική πρόταση νόμου πρώτος.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης πρόταση νόμου ζητώντας την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με τον Γιώργο Καρατζαφέρη να δηλώνει: "Ο ΛΑΟΣ, όπως είχε δεσμευθεί στη Βουλή, κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και τώρα τελευταία με τα γεγονότα στη Νομική, κατέθεσε νόμο για την κατάργηση του ασύλου. Τότε η ΝΔ είχε εναντιωθεί. Σήμερα πιστεύουμε με την ωριμότητα των περιστάσεων, η ΝΔ αλλά και άλλες δυνάμεις θα αντιληφθούν ότι το άσυλο είναι μια παρωχημένη υπόθεση".
Η κίνηση του ΛΑΟΣ να καταθέσει την πρόταση νόμου προκάλεσε την αντίδραση του γραμματέα του πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος τόνισε ότι πρωτος ο Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει την κατάργηση του ασύλου. "Χαιρόμαστε που όλο και περισσότεροι υιοθετούν την πρόταση του προέδρου της ΝΔ. Αντώνη Σαμαρά, για κατάργηση του απηρχιωμένου θεσμού του ασύλου. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας συμφωνεί. Καιρός να το αντιληφθεί και η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου" σχολίασε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Από το press room, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως χαρακτήρισε το νομικό πλαίσιο αρκετό, ενώ μίλησε με σκληρή γλώσσα απευθυνόμενος στους πρυτάνεις, λέγοντας ότι περίπου έναν χρόνο μετά το αίτημα του υπουργείου Παιδείας να καθορίσουν συγκεκριμένα το χώρο ασύλου, μόνο κάποια πανεπιστήμια έχουν ανταποκριθεί. "Το άσυλο δεν είναι μια γενική και αφηρημένη έννοια. Έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό, να προστατεύσει την έρευνα και τη διδασκαλία. Συνεπώς, υπάρχουν ορισμένοι και συγκεκριμένοι χώροι, όπου ασκούνται αυτές οι δραστηριότητες" είπε ο Γιώργος Πεταλωτής.
Ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι "όποιος λέει, όπως ο κ. Σαμαράς, να προχωρήσουμε στην κατάργηση του ασύλου δεν είναι Έλληνας", υπογραμμίζοντας ότι η λέξη άσυλο στις ευρωπαϊκές γλώσσες, τα αγγλικά, αλλά και τα αμερικάνικα είναι "asylum".
Η θέση αυτή που διατύπωσε ο Αλέκος Αλαβάνος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, που σε ανακοίνωσή της σημείωσε: "Ο κ. Αλαβάνος έφτασε σήμερα στην έσχατη πολιτική αθλιότητα να μοιράζει πιστοποιητικά ελληνικότητας. Προφανώς θεωρεί Έλληνα μόνον όποιον επιδίδεται σε καταστροφές, λεηλασίες και εμπρησμούς και όποιον προσφέρει πολιτική κάλυψη σε κάθε παράνομη πράξη".
Την ίδια ώρα, η συζήτηση για το άσυλο έχει φουντώσει και στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης ζητά την κατάργησή του, σημειώνοντας: "Στη Δημοκρατία προφανώς και προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών παντού. Πιστεύω η έννοια του ασύλου είναι περιττή εντελώς και θα πρέπει να καταργηθεί πάραυτα".
Στους κόλπους των φοιτητών, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ και των αριστερών παρατάξεων λένε κατηγορηματικά "όχι" στην κατάργηση του ασύλου.
Παρ' όλα αυτά, πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ελλαδά αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση για τον τρόπο που εφαρμόζεται το άσυλο και τις πολιτικές και ιδεολογικές διαστάσεις που έχει αποκτήσει μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες η έννοια του ασύλου είναι διαφορετική. Αφορά μόνο στη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα πανεπιστήμια αποτελούν άβατο για τις αρχές.